Merijen Fejtful Foto: EPA/LUCA ZENNARO

Glumica i pevačica Merijen Fejtful (73), muza "Roling stounsa" i filmska partnerka Mikija Manojlovića, leči se u jednoj londonskoj bolnici od koronvirusa, objavio je njen menadžer.

„Fransoa Ravar, menadžer Fejtfulove, potvrdio je da se ona leči od virusa KOVID-19 u bolnici u Londonu. Ona je u stabilnom stanju i dobro reaguje na lekove. Želimo joj brz oporavak“, saopštili su glumičini predstavnici za štampu u izjavi za časopis „Roling stoun“ (Rolling Stone).

Međutim, njen bivši suprug Džon Danbar rekao je za „Dejli mejl“ (Daily Mail) da Merijen jedva govori.

Nešto pre toga, glumičina prijateljica Peni Arkejd objavila je na društvenim medijima da je ona od utorka u bolnici i da je pozitivna na Kovid 19.
„Pričale smo nedelju dana pre ovoga. Nije izlazila iz kuće, ali su je verovatno zarazili neki od onih koji su joj donosili namirnice“.

Fejtfulova je bivša heroinska zavisnica i ima hepatitis C. Lečila se od tumora na dojci 2006. Ranije je otvoreno pričala o korišćenju droga, samopovređivanju i anoreksiji.
„Merijen je pregurala i preživela toliko toga u životu – uključujući i to što je bila Merijen Fejtful – te bi bila prava tragedija da je sad savlada jedan virus“, napisala je Arkejdova u svom postu.

Foto: Donald Cooper / Alamy / Alamy / Profimedia

Merijen Fejtful rođena je u Londonu, 29. decembra 1946. kao ćerka austrougarske baronice i majora i britanskog špijuna iz Drugog svetskog rata.

Kada se, kao 17-godišnjakinja, pojavila na žurci povodom osnivanja benda „Roling Stouns“ 1964, sa dečkom Džonom Danbarom, odmah je zapala za oko menadžeru benda Endrjuu Lugu Oldamu. Kasnije te godine snimila je svoju prvu pesmu, „As Tears Goes By“ koju su napisali Mik Džeger, Kit Ričards i Oldam.

 

Udala se za Džona 1965. i sa njim dobila sina Nikolasa, ali ga je već 1966. ostavila zbog Mika Džegera. Sa Mikom je sve do 1970. bila u vezi koju su mediji pratili na svakom koraku.

Bila je jedna od učesnika u čuvenom skandalu kada je policija upala u kuću Kita Ričardsa u potrazi za drogom. Merijen su zatekli nagu, zaogrnutu krznenom prostirkom“. No, taj skandal je izazvao simaptije javnog mnenja prema „Stounsima“ i ostalim rok bendovima.
Sa druge strane, imao je poražavajuće posledice po Merijen. „Biti muški zavisnik i tako se ponašati smatrano je kao nešto uzbudljivo i glamurozno. Žena koja se tako ponaša smatrana je za lošu majku i kurvu“, izjavila je Merijen tri decenije kasnije.

Nakon završetka veze sa Mikom postala je potpuno zavisna od heroina, beskućnica i jedva je preživljavala.
Na ulici ju je 1971. pronašao Majk Linder koji je pokušao da joj oživi karijeru. To se i dogodilo, ali tek posle drugog povratničkog albuma, „Broken English“ 1979. Do sada je objavila 22 studijska albuma, poslednji 2018.

Merijen i Alen Delon, Foto: PictureLux / Profimedia

Sem muzičke imala je i bogatu glumačku karijeru. Debitovala je na filmu tako što je igrala samu sebe u Godarovom „Made in U.S.A“ 1966, sledeće godine glumila u „I’ll Never Forgert What’s’isname“ Majkla Vinera, uz Olivera Rida i Orsona Velsa i postala poznata kao prva glumica koja je izgovorila „je*i ga“ u dijalogu jednog mejnstrim studijskg filma.

Sa Alenom Delonom stala je pred kamere 1968. u „Devojci na motoru“ a 1969. bila je Ofelija u ekranizaciji „Hamleta“ reditelja Tonija Ričardsona.

Sa našim Mikijem Manojlovićem igrala je u filmu „Irina Palm“ (2007) Sema Garbarskog. On je glumio vlasnika seks kluba a ona baku i uvodicu koja, očajnički tražeći dodatni novac za lečenje unuka, pristaje da radi kod njega kao nevidljiva ženska ruka zadužena za zadovoljavanje muškaraca. Bila je nominovana za evropskog Oskara za tu ulogu.

U februaru je objavljeno da će Lusi Bojnton tumačiti Merijen u filmu o njenom životu čije je snimanje tada najavljeno.
Reditelj Ijan Bonot izjavio je da je Merijen „izvanredna žena koja se pobunila protiv ‘muške’ muzičke industrije. Film će analizirati ženska pitanja i nepravde koje je trpela na svom putu, želeći samo da je prepoznaju kao umetnicu.“
Merijen je izjavila da je oduševljena što će konačno biti snimljena priča o njoj sa „timom snova“.

Lusi Bojnton je, inače, glumila Meri Ostin, devojku Fredija Merkjurija u filmu „Boemska rapsodija“. Ona i Rami Malek, koji je dobio Oskara za lik Fredija, par su i u privatnom životu.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram