Luko Paljetak Foto:Milan Sabic/PIXSELL

Hrvatski književnik i akademik Luko Paljetak preminuo je juče u Dubrovniku u 81. godini, saopštila je Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti.

Luko Paljetak, redovni član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, rođen je 1943. u Dubrovniku gde je završio Učiteljsku školu, da bi na Filozofskom fakultetu u Zadru 1968. diplomirao kroatistiku i anglistiku.

Doktorirao je na Filozofskom fakultetu u Zagrebu 1992. radom o književnom delu pesnika i prevodioca Antea Cettinea, podsećaju iz Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.

Najpre se zaposlio u Zadarskom kazalištu lutaka, gde je bio umetnički direktor, reditelj i dramaturg od 1969. do 1973. Asistent na Filozofskom fakultetu u Zadru postaje pet godina kasnije, kao i jedan od urednika „Zadarske revije“. Od 1978. do 2014. radio je kao urednik i sekretar uredništva časopisa „Dubrovnik“ izdanje (Matice hrvatske Dubrovnik).

Za redovnog člana HAZU u Razredu za književnost izabran je 1997, a prethodno je bio član saradnik. Bio je i član Evropske akademije nauke, umetnosti i književnosti „Leonardo da Vinči“, i dopisni član Slovenske akademije znanosti i umjetnosti.

Akademik Luko Paljetak objavio je za života četrdesetak zbirki pesama, desetak zbirki pesama za decu, među kojima je jedna od najpoznatijih „Miševi i mačke naglavačke“, dva romana… Pisao je i drame, radiodrame, bajke za decu, dečje i lutkarske igrokaze, haiku poeziju, feljtone, pozorišne kritike, književnoistorijske studije i eseje, studije o lutkarskom pozorištu…

Bio je i vrstan prevodilac s engleskog, slovenačkog, francuskog i italijanskog. Preveo je celokupan opus Franca Prešerna, Barona, „Sonete“ Vilijama Šekspira i „Uliks“ Džejmsa Džojsa.

Mnoge od njegovih pesama postale su nezaobilazni deo dubrovačke i hrvatske pop-kulture. Na stihove Paljetka komponovane su pesme „U svakom slučaju te volim“ (pevao je Ibrica Jusić), „Na Stradunu“ (pevali su je Jusić i Tereza Kesovija)…

Dobitnik je bio brojnih književnih priznanja, među kojima su Nagrada Goranov vijenac za celokupan pesnički opus, Nagrade Grada Dubrovnika za životno delo, Nagrada „Vladimir Nazor“ za životno delo i „Iso Velikanović“ za domete u književnom prevodilaštvu.

Bonus video: Obnovljena kuća Radoja Domanovića

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare