Saša Anoičić
Saša Anočić. Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Hrvatski glumac i reditelj Saša Anočić umro je iznenada u Zaprešiću u 53. godini, preneli su hrvatski mediji. Ljubitelji filma na našim prostorima pamte ga po filmu "Kauboji", za koji je napisao scenario i u kom je igrao glavnu ulogu.

Saša Anočić rođen je 1968. u Osijeku. Diplomirao je glumu na Akademiji dramske umetnosti u Zagrebu 1998. Kao glumac prvo je bio zaposlen u Hrvatskom narodnom pozorištu u Osijeku, odakle prelazi u Zagrebačko kazalište mladih, a zatim u glumački ansambl zagrebačkog Gradskog pozorišta Trešnje.

Tamo je ostvario brojne zapažene uloge: bio je Strašilo u “Čarobnjaku iz Oza”, Otac u “Mami kao priči”, Lumiere u “Ljepotici i Zveri”, Fagin u “Oliveru Tvistu”, igrao je u predstavi “Ne, prijatelj!”. Na pozornici Trešnje režirao je predstave “Alisa (prema onoj U zemlji čudesa L. Carrolla”), “Pinokio” i “Frankenštajn”, za koje je uz režiju napravio i dramatizaciju, a bio je i direktor tog dečjeg teatra.

U ostalim pozorištima kao reditelj postavio je na scenu brojne naslove, neretko autorske projekte u kojima je i potpisnik teksta.

Svojom predstavom “Kauboji”, postavljenom 2008. godine u Teatru Exit i osmišljenom kao kombinacija drame i mjuzikla, napravio je svojevrsnu prekretnicu u pozorištu. Karte su rasprodate u rekordnom broju, a već 2014. godine predstava je brojala 400. izvođenje u Teatru Exit. Za režiju predstave nagrađen je Nagradom hrvatskog glumišta, Plaketom Grada Zagreba, Vjesnikovom nagradom “Dubravko Dujšin”, Marulom za najbolje redateljsko ostvarenje, a predstava u celini osvojila je mnogobrojne nagrade.

U Exitu je još postavio predstave “Noževi u kokošima”, “To samo Bog zna”, “Nemirne noge”, “Nas dva i ja” i “GospOUdinNOUbadi”; u riječkom HNK Ivan pl. Zajca predstavu “Komšiluk naglavačke”; u zagrebačkom Satiričkom kazalištu Kerempuh predstave “Kad se mi mrtvi pokoljemo” te “O medvjedima i ljudima”. “Smisao života gospodina Lojtrice” i “Niko i ništ” postavio je u KNAP-u.

U GDK Gavelli postavio je predstave “Osmi povjerenik” te “Kiklop”, koja je 2019. godine osvojila nagrade hrvatskog glumišta za najbolju predstavu u celini, za najbolje rediteljsko ostvarenje te za najbolju sporednu ulogu Živku Anočiću; gran pri za najbolju predstavu u celini 36. Susreta kazališta Bosne i Hercegovine 2019., te na 30. Marulićevim danima 2020. nagrade za predstavu u celini, za najbolju režiju, za najbolju adaptaciju teksta (Saša Anočić), za glumačko ostvarenje (Franjo Dijak) te za dizajn svetla (Zdravko Stolnik).

Igrao je u filmovima “Kauboji”, “Koko i duhovi”, “Libertango”, “Crnci”, “Zapamtite Vukovar”, “Gospođa za prije”, “Armin”, “Mrtvi kutovi”, “Leti, leti”, “Prezimiti u Riju”, “Chico”, “Anđele moj dragi”…

Saša Anočić iza sebe ostavlja kćer Miu Anočić Valentić, koju ima iz prvog braka i koja je takođe profesionalna glumica, te troje dece koje ima iz drugog braka, Izabelu, Rafaela i Angelu.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar