Fadil Vejzović Foto: Josip Regovic/PIXSELL

Slikar Fadil Vejzović umro je u 80. godini, preneli su hrvatski mediji.

Hrvatski slikar i grafičar Fadil Vejzović umro je juče, nakon duge i teške bolesti u 80. godini u Zagrebu, izvestili su tamošnji mediji.

Umetnik Fadil Vejzović rođen je u Sarajevu 1943. godine, a diplomirao je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, u klasi profesora Raula Goldonija. Nakon Zagreba školovanje nastavlja u Nemačkoj. Postdiplomske studije grafike i slikarstva završio je u Nirnbergu, na akademiji Der Bildende Kunste, a po povratku u Zagreb počinje da radi najpre kao art direktor. I u čuvenom magazinu „Start“ radio je kao art direktor čitavu deceniju, od 1976. do 1986. godine, podseća „Jutarnji list„.

U Zagrebu je prvu samostalnu izložbu imao 1975. godine u galeriji Forum. Tokom bogate karijere Izlagao je na brojnim samostalnim i kolektivnim izložbama u zemlji i inostranstvu, a za svoj opus ovenčan je i brojnim nagradama. Još pre petnaestak godina Vejzovićeva dela uvršćena su u stalnu postavku Nacionalnog muzeja moderne umjetnosti u Zagrebu.

Tokom čitave karijere kao glavni lajtmotiv njegovih dela bila je lepota ženskog tela.

Upravo to žensko telo, ali u pokretu bili su „predmet“ radova koje je predstavio na poslednjoj izložbi za života. Naime, pre nekoliko meseci, u martu u zagrebačkoj galeriji Josip Račić na postavci pod nazivom „Tijelo – svijet“ predstavio je 11 radova. Okružen porodicom, i sinom, hrvatskim glumcem Enisom Vejzovićem, na otvaranju izložbe, kako je izvestila „Slobodna Dalmacija„, poručio je:

– Nisam dobro, ali je dobro, da pokucam o drvo. Nećemo nikoga plašiti i žaliti se jer je cijela obitelj uz mene. I duh i želja su tu i ne jenjavaju, a u ateljeu kist ide sam od sebe i tako nastaju moje nove slike…

Foto: Promo

Osim slikarstvom, Vejzović se tokom čitave karijere bavio i ilustracijama, i pre tri godine objavio je ilustrovanu knjigu inspirisanu čuvenom pesmom Arsena Dedića „Kuća pored mora“, a promociju ovog dela uveličala je svojim prisustvom i Arsenova supruga, pevačica Gabi Novak.

Umetnikov atelje u Medulićevoj ulici u Zagrebu bio je mesto okupljanja umetničke elite i rasadnik inspiracije za mnoge umetnike.

Iako je izlagao u čitavoj Evropi, nikad za života Fadil Vejzović nije imao postavku u Beogradu.

Bonus video: Sava Šumanović, teška sudbina jednog genija

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar