Karla Frači Foto:EPA/CLAUDIO PERI / MASSIMO PERCOSSI

Karla Frači, najpoznatija italijanska balerina svih vremena, preminula je u 85. godini, saopšteno je danas iz milanske Skale, a preneli su italijanski mediji.

Najpoznatija po ulozi Žizele i drugim ulogama u romantičnim komadima, Karla Frači nastupala je sa nekim od najvećih imena u svetu igre, među kojima i sa legendarnim Rudolfom Nurejevim, Aleksandrom Godunovim i Mihailom Barišnjikovim.

Rođena u Milanu 1936. godine u porodici tramvajskog kočničara, Karla Frači se sa 10 godina upisala u baletsku školu Skale u rodnom gradu. Maštala je o tome da postane frizerka, a u čuvenom teatru postala je primabalerina krajem pedesetih godina.

Sa Skalom su joj se putevi razišli 1963. godine, nakon čega je nastupala na scenama poznatih svetskih baletskih kuća poput Kraljevskog baleta u Londonu (1963), Štutgartskog baleta (1965) i Švedskog kraljevskog baleta (1969), a potom i kao primabalerina Američkog baletskog teatra.

Od osamdesetih godina 20. veka režirala je brojne predstave najznačajnijih italijanskih baletskih trupa, a od početka novog milenijuma i u baletu rimskog Teatra del opere. Dobitnica je najviših italijanskih priznanja za svoj rad, a od 2004. godine bila je i ambasadorka dobre volje UN, posvećena smanjivanju gladi u svetu. Napisala je i autobiografiju „Korak po korak: Moja priča“ (2013).

Karla Frači bila je gošća Beograda 2015. godine, kada je otvorila 12. Beogradski festival igre.

„Srećna sam žena, mnogo sam putovala, nastupala na prestižnim festivalima, imala sreće da radim sa mnogim važnim umetnicima, Rudolfom Nurejevim, Mihailom Barišnjikovim, Miloradom Miškovićem. Danas me najviše interesuje budućnost mladih igrača, a pedagozi i škola mnogo su važni. Ne znam kakva je ovde situacija, ali je u Italiji situacija sa igrom dramatična, primetno je odsustvo institucija i želim da verujem da će se odnos promeniti, a nekada se osećam kao pionir koji iznova promoviše igru na neverovatnim mestima. Kada me pitaju zašto bih to radila, odgovaram da je to moj dug prema mladim igračima jer ih uvek treba pomoći, baš kao što i igru treba pokazati svima“, rekla je Karla Frači tada novinarima u Sava centru.

„Najveća. Božanska i večna“, naveo je italijanski ministar kulture Dario Frančeskini na Tviteru.

Elegantna do poslednjeg dana, balerina uvek obučena u belo i poznata u Italiji jednostavno kao „Frači“ preminula je u Milanu nakon bitke sa kancerom, piše rimska „Republika“.

Baletu je bila posvećena do kraja i u Skali je početkom godine držala master klasove.

„Uvek ćemo misliti o njoj sa simpatijama i zahvalnošću, sećajući se njenog osmeha u poslednjim danima koje smo proveli zajedno, gde se ona osećala kao da je došla kući“, poručio je Dominik Mejer, direktor Skale.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar