Beti Dejvis, Betty Davis, pevačica
Beti Dejvis Foto: Promo

Bivša supruga džez legende Majlsa Dejvisa i prijateljica Džimija Hendriksa i Slaj Stona bila je godinama ispred svog vremena, da bi potom decenijama bila odsutna sa scene. Umrla je u 77. godini, javlja Rolling Stone.

Beti Dejvis, kultna fank pevačica je svojevremeno bila nedovoljno cenjena, ali ostavila je iza sebe upečatljivi fank kojim je utrla put mnogim pevačicama nakon nje.

Umrla je u 77. godini, a uzrok smrti nije objavljen.

„S velikom tugom delim vest o smrti Beti Dejvis, multitalentovane muzičarke i pionirske rok zvezde, pevačice, tekstopisca i modne ikone“, rekla je Betina dugogodišnja prijateljica Koni Portis.

Rođena kao Beti Mebri u Daramu, Severna Karolina, 1944. godine, Dejvis je odrasla u Severnoj Karolini i Pitsburgu u Pensilvaniji, pre nego što se preselila u Njujork sa 17 godina da bi se upisala na Modni institut. Radila je kao model i menadžer kluba, mešajući se na društvenoj sceni grada sa ličnostima kao što su Endi Vorhol, Džimi Hendriks, Slaj Stoun i Erik Klepton. Ali najviše ju je zanimala muzika; Počela je da piše pesme sa 12 godina i da snima neke kasnih 60-ih, što je zapalo za oko Majlsa Dejvisa.

Njih dvoje su se venčali 1968. i zajedno su preživeli burnu, nasilnu godinu. „Svaki dan u braku s njim bio je dan kada sam zaslužila ime Dejvis“, kaže ona u dokumentarcu o svom životu iz 2017.

Dejvis je kao pevačica ostala kultna figura, delom zbog njenih neskrivenih seksualnih tekstova i stila izvođenja, koji su u to vreme bili kontroverzni. Postigla je uspeh u Evropi, ali u SAD-u joj je bilo zabranjeno da nastupa na televiziji zbog njene seksualno-agresivne scenske persone.

Neki od njenih koncerata bili su bojkotovani, a njene pesme nisu puštane na radiju zbog pritiska verskih grupa i NAACP-a. Carlos Santana prisetio se Beti kao “nesalomive – nije mogla da se ukroti. Muzički, filozofski i fizički, bila je ekstremna i privlačna.”

Nakon nekoliko snimanja 1979, Dejvis je prestala da stvari muziku i vratila se u Pitsburg, gde je od tada živela povučeno, nikad se ne vrativši na scenu.

Bonus video: Frenzen – Zašto je plakao dok je čitao Elenu Ferante?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare