Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Pod sloganom "Umetnost pre svega" večeras počinje 16. Kustendorf! Drvengrad na Mećavniku na Kamenoj gori će narednih četiri dana, do nedelje 29. januara, biti centar filmske umetnosti, mesto okupljanja stvaraoca iz svih delova sveta koji dolaze da budu deo čarolije ovogodišnje smotre.

Svečano otvaranje obeležiće film švedskog reditelja Rubena Ostlunda „Trougao tuge“, koji nije mogao da dođe na festival ali će se obratiti publici video porukom.

Gosti festivala su svi učesnici takmičarskog programa, reditelji filmova u programskoj celini Savremene tendencije Suzana Nikjareli, Paolo Virci, Gregorio Graciozo i Čije Hajakava, kao i akademik, pisac Dušan Kovačević, ovogodišnji laureat nagrade „Drvo života“.

Dušan Kovačević Foto: TANJUG/ JADRANKA ILIC

– Pokušavamo da zaboravljene mrvice sa stola, prikupimo i da od festivala napravimo spoj istoka i zapada. Doba u kom živimo je dramatično, imamo „otkaz kulture“ u svetu, a mi uprkos tome šesnaesti put proizvodimo festival koji nema komercijalnu osnovu i potrebu da se prilagođava lošim trendovima – najavio je pre nekoliko dana proslavljeni reditelj Emir Kusturica, osnivač „Kustendorfa“.

Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

U „Takmičarskom programu“ Kustendorfa, nalazi se 14 kratkih filmova, izabranih od ukupno 374 koliko je pristiglo na konkurs. Za nagradu zlatno, srebrno i bronzano jaje, takmiče se autori iz Mađarske, Srbije, Rusije, Uzbekistana, Izraela, Grčke, Češke, Irana, Slovačke, Mongolije i Švajcarske.

Koje je ostvarenje najbolje odlučiće međunarodni žiri koji čine: italijanska rediteljka Suzana Nikjareli, proslavljeni glumac Slavko Štimac i izraelski producent, reditelj i scenarista David Noj. O nagradi „Vilko Filač“ odlučiće direktor fotografije Vladan Radović i profesor kamere, stručnjak za vizuelne efekte i vizuelni umetnik Ivan Šijak.

U programu „Savremene tendencije“ biće prikazani filmovi: „Kjara“ italijanske rediteljke Suzane Nikjareli, „Tinitus“, nagrađivanog brazilskog reditelja Gregorija Graciozija (dobitnik sedam svetskih priznanja), film „Plan 75“ japanske rediteljke Čije Hajakave, zatim dobitnik priznanja na Venecijanskom filmskom festivalu, film „Suša“, italijanskog reditelja Paola Vircija i dobitnik Zlatne palme.

U okviru programske celine „Retrospektiva velikana“ biće prikazan film „Balkanski špijun“ Dušana Kovačevića, kao i film „Parižanka“ Čarlija Čaplina, koji ove godine obeležava 100 godina od premijere.

U okviru celine „Kustendorf predstavlja“ biće prikazan „Poziv od Boga“, posthumni film proslavljenog reditelja Kima Ki Duka i dokumentarni film „Pazolini – Hronologija političkog zločina“ autora Paola Fjorea Anđelinija.

Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

U večernjim časovima posle projekcija filmova, u „Kapor baru“ nastupaće uspešni džez muzičari iz Srbije.

U takmičarskom delu našli su se filmovi „Više od života“ Aleksandre Lazarovski, „Krotki“ Jovana Dimoskog i „Fitnes Džim“ Ognjena Isailovića iz Srbije. Među izabranima su „Afrikat“ Ane Đimesi iz Mađarske, „Elektrobugi“, Valerije Kuznjecove iz Rusije, „Kaseta“ Timura Murodova iz Uzbekistana, „Majčina zemlja“ čiji je autor Hila Elena Rojzenman iz Izraela, te „Na Kserksovom tronu“ Evi Kalojiropolu iz Grčke. Tu su još „Obredi“ Damjana Vondrašeka iz Češke, „Pismo svinji“ Tala Kantora iz Izraela, „Povetarac“ Hamidreze Gosemi iz Irana, „Putnici, pažnja“ Mareka Moučka iz Slovačke, „Sneg u septembru“ Dulma Purev Očira iz Mongolije i „Talponi“ Vanje Viktor Kabir Tonjole iz Švajcarske.

Programska celina „Novi autori“ prikazaće debitantske dugometražne filmove reditelja Siniše Cvetića „Usekovanje“, Munije Akl iz Libana „Kosta Brava, Liban“ i Karla Franciska Manatada sa Filipina „Svejedno da li je vreme lepo“.

Bonus video: Počinje Kustendorf, specijalno priznanje festivala Dušanu Kovačeviću

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar