Nije lose biti covek
Dušan Kovačević Foto:Goran Srdanov/Nova.rs

Festival Kustendorf održaće se po 16. put od 25. do 29. januara na Mećavniku na Mokroj Gori pod sloganom "Umetnost iznad svega".

U okviru Takmičarskog programa biće predstavljeno 14 filmova. Bilo je ukupno prijavljeno 374 ostvarenja, a za nagradu zlatno, srebrno i bronzano jaje takmičiće se autori iz Mađarske, Srbije, Rusije, Uzbekistana, Izraela, Grčke, Češke, Irana, Slovačke, Mongolije i Švajcarske.

O najboljima će odlučivati žiri u kojem su glumac Slavko Štimac, italijanska rediteljka Suzana Nikjareli i izraelski producent, scenarista i reditelj David Noj. O nagradi „Vinko Filač“ odlučivaće direktor fotografije Vladan Radović i profesor kamere, stručnjak za vizuelne efekte i vizuelni umetnik Ivan Šijak.

U okviru celine Kustendorf predstavlja biće odata počast sineastima koji više nisu s nama, pa će tako posthumno biti prikazan film „Poziv od Boga“ Kima Ki Duka i dokumentarac „Pazolini – Hronologija političkog zločina“ Paola Fjorea Anđelinija, najavljeno je na današnjoj konferenciji gde su govorili osnivač i reditelj Emir Kusturica i ministarka kulture Maja Gojković.

Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

U programu „Savremene tendencije“ biće prikazani: film „Kjara“ Suzane Nikjareli, „Tinitus“ nagrađivanog brazilskog reditelja Gregorija Graciozija, dobitnik sedam svetskih priznanja film „Plan 75“ japanske rediteljke Čije Hajakave, zatim dobitnik priznanja na Venecijanskom filmskom festivalu „Suša“ italijanskog reditelja Paola Vircija i dobitnik Zlatne palme „Trougao tuge“ Rubena Oslunda, koji neće moći da dođe na festival, ali će poslati video poruku kojom će Kustendorf biti otvoren.

Nagrada „Drvo života“ biće dodeljena Dušanu Kovačeviću.

U okviru programske celine „Retrospektiva velikana“ biće prikazan njegov kultni film „Balkanski špijun“ i ostvarenje „Parižanka“ Čarlija Čaplina koje ove godine obeležava 100 godina od premijere.

Programska celina „Novi autori“ prikazaće debitanske dugometražne filmove reditelja Siniše Cvetića „Usekovanje“, Munije Akl iz Libana „Kosta Brava, Liban“ i Karla Franciska Manatada „Svejedno da li je vreme lepo“ sa Filipina.

Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

Međunarodni filmski i muzički festival Kustendorf čiji je osnivač nagrađivani reditelj Emir Kusturica, jedan je od retkih festivala u svetu na kome je na svakom koraku vidljiva razmena energije mladih i iskusnih umetnika, a koji ugošćava proslavljene autore, glumce i muzičare, te brojne mlade filmske autore i studente filmskih škola iz celog sveta, kao i druge eminentne goste iz sveta filma.

Kustendorf je tokom proteklih godina ugostio značajne autore, glumce, muzičare, mlade stvaraoce i studente filmskih škola iz celog sveta. Na Mećavniku su boravili, podsetimo, Paolo Sorentino, Met Dilon, Nikita Mihalkov, Džoni Dep, Žak Odiar, Džim Džarmuš, Odri Tatu, Monika Beluči, Aleksej Balabanov, Andrej Končalovski, Ruben Ostlund…

Bonus video: Najstariji influenser s Mokre Gore

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare