Filmski festival Herceg Novi - Montenegro film festival, Suton djir i film
Foto: Vanja Berberović/Filmski festival Herceg Novi - Montenegro film festival/Promo

Svečanom dodelom nagrada i projekcijom filma "Anet" Leosa Karaksa sinoć je na tvrđavi Kanli kula zatvoren 34. Filmski festival Herceg Novi – Montenegro film festival, saopštili su organizatori.

Program dodele nagrada, koji je vodila glumica Dubravka Drakić, započet je nastupom Gradske muzike i mažoretki Herceg Novi, koji ove godine slave 135, odnosno 50 godina rada. 

Festivalski Gran pri – Veliku zlatnu mimozu za najbolji film dobilo je ostvarenje „Oaza“ Ivana Ikića, saopštila je predsednica stručnog žirija, glumica Tanja Bošković. Ovom ostvarenju pripala je i plaketa Zoran Živković

Filmski festival Herceg Novi - Montenegro film festival, Suton djir i film
Tanja Bošković Foto: Vanja Berberović/Filmski festival Herceg Novi – Montenegro film festival/Promo

Publici na Kanli kuli poklonili su se producenti filma Marija i Milan Stojanović, scenografkinja Dragana Baćović, ali i Tijana Marković, Marijana Novaković i Valentino Zenuni koji su tumačili glavne uloge u Ikićevom filmu.

Nagradu je Zenuniju, oko koga se plete ljubavni trougao „Oaze“ uručila Gordana Porobić Krcunović, poslovna direktorka Festivala, a plaketu Luka Živković, sin dugogodišnjeg producenta i festivalskog direktora Festivala u čiju čast je ova nagrada ustanovljena.

Filmski festival Herceg Novi - Montenegro film festival, Suton djir i film
Ekipa filma Oaza

Završava se 34. hercegnovski filmski đir, u koji smo krenuli odavde, sa Kanli kule. Naš početak je bio i malo nespretan, napravili smo i jednu grešku. Za neke je ona bila neoprostiva, a mi smo je iskoristili da pokažemo da je funkcija umetnosti i kulture da pruža otpor politizaciji, da menja svet i svest i da umetnost pobeđuje – poručila je Porobić Krcunović.

Zlatna mimoza za režiju dodeljena je rumunskom reditelju Radu Žudeu za ostvarenje „Baksuzni kres ili luda pornografija“, koji je putem video poruke uputio reči zahvalnosti Festivalu i pozdrave publici u Herceg Novom.

Dobitnik Zlatne mimoze za najbolju mušku ulogu Erdžan Kesal za film „Potencijalni kandidat“ u video poruci ocenio je da protekla godina treba da bude opomena čovečanstvu i podsećanje kako treba da se ponašamo prema prirodi.

Filmska umetnost takođe ima zadatak da se bavi ovim temama. Svet su nama ostavili preci, a mi takođe imamo odgovornost da ostavimo svet u životu onima koji dolaze za nama. Živeo vaš festival, živeo film – poručio je Kesal.

Zlatna mimoza za najbolju žensku ulogu pripala je Ilki Gaši za ulogu u filmu „Košnica“, za izvanredno snažan performans portretisanja glavnog ženskog karaktera, dok je festivalski savet nagradu Živko Nikolić za specijalni doprinos filmskom dodelio direktoru fotografije Savu Jovanoviću. Priznanje mu je na svečanosti uručio Petar Nikolić, sin velikog reditelja čije ime nosi ovo priznanje. 

Filmski festival Herceg Novi - Montenegro film festival, Suton djir i film
Gordan Matić Foto: Vanja Berberović/Filmski festival Herceg Novi – Montenegro film festival/Promo

Predstavnici festivalske direkcije i „Centar filma“ iz Beograda uručili su nagradu Milan Žmukić za poseban doprinos afirmaciji festival reditelju Gordanu Matiću za ostvarenje „Pucnji u Marseju“

Nagrada za najbolji studentski film otišla je ostvarenju „Velika dostignuća“ Nikole Vučinića, studenta Fakulteta dramskih umjetnosti sa Cetinja, a priznanje je uručila predsednica žirija studentske selekcije Marija Nikčević

U ovoj kategoriji dodeljena su i dva specijalna priznanja – filmu „Tišina“ Mirune Minculescu i „Pas i vetar“ Jovane Marković.

Nagrada „Adriatic Audience Award“ – priznanje publike u okviru zajedničke selekcije Mreže festivala Jadranske regije, koju čine Sarajevo film festival, Zagreb film festival, Festival autorskog filma Beograd i hercegnovski festival, biće dodeljena nakon održavanja sve četiri manifestacije sabiranjem glasova publike iz svih zemalja, i to u novembru, na Festivalu autorskog filma u Beogradu.

Filmski festival Herceg Novi - Montenegro film festival, Suton djir i film
Publika na Kanli kuli Foto: Vanja Berberović/Filmski festival Herceg Novi – Montenegro film festival/Promo

Po završetku ceremonije dodele nagrada prikazan je film „Anet“ Leosa Karaksa, koji je premijerno videla publika na otvaranju ovogodišnjeg Kanskog festivala, gde je i dobio nagradu za režiju.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar