Somborski filmski festival
Foto: Promo

Ostvarenje Ivana Ikića "Oaza" je najbolji film 34. Filmskog festivala Herceg Novi-Montenegro film festival, koji se večeras zatvara, odlučio je stručni žiri.

Gran pri festivala – „Velika zlatna mimoza“ odlazi filmu koji na „hrabar i filmski inovativan način otvara pred nama jedan svet često zapostavljen i sklonjen od očiju društva“, navodi se u obrazloženju žirija kojem je predsedavala Tanja Bošković.

Stručni žiri 34. festivala u kojem su bili i glumac Petar Božović, potom Sali Saliji, Andamion Murataj i Ivan Salatić naveo je da ih je film Ivana Ikića „Oaza“ duboko dodirnuo, vodeći ih „kroz ljubavni trougao štićenika doma za mentalne poremećaje i njihovog surovog okruženja u kome se bore za svoju slobodu da vole i da budu voljeni“.

Filmu će na večerašnjoj ceremoniji zatvaranja, koju će uveličati dodela nagrada i projekcija filma „Anet“, biti uručena i novoustanovljena nagrada – plaketa Zoran Živković.

Petar Božović na otvaranju festivala Foto: Mediabiro/G. Šaban

Žiri sa Boškovićevom i Božovićem, koji je i otvorio festival, odlučio je da Zlatna mimoza za režiju pripadne rumunskom reditelju Radu Judeu za film „Baksuzni kres ili luda pornografija“.

Za izvanredno snažan performans portretisanja Zlatna mimoza za najbolju žensku ulogu dodeljuje se Jilki Gaši za ulogu Fahrije u filmu „Košnica“, dok će priznanje za najbolju mušku ulogu biti uručeno Erđanu Kesalu za ulogu dr Kemala u filmu „Potencijalni kandidat“.

Žiri je iskoristio svoje pravo da ne dodeli nagradu za najbolji scenario.

Direkcija 34. Filmskog festivala Herceg Novi – Montenegro Film Festival i Centar film Beograd odlučili su da priznanje „Milan Žmukić“ za poseban doprinos afirmaciji festivala pripadne filmu „Pucnji u Marseju“ reditelja Gordana Matića, zbog „hrabre upotrebe filmskih sredstava i osvetljavanja istorijskih činjenica, koje je davno trebalo ispričati“.

Sa projekcije filma „Pucnji u Marseju“ na Kanli kuli Foto: Mediabiro/G. Šaban

Nagrada „Živko Nikolić“ za specijalan doprinos filmskom izrazu odlazi u ruke direktora fotografije Sava Jovanoviću, zbog osobenog filmskog izraza primenjenog u stvaralačkom opusu.

Žiri studentske takmičarske selekcije 34. Filmskog festivala Herceg Novi – Montenegro Film Festivala, koji su činili Marija Nikčević, Vuk Vuković i Igor Bošnjak „Zlatnu mimozu za najbolji studentski film“ dodeljuje ostvarenju „Velika dostignuća“ u režiji Nikole Vučinića, studenta Fakulteta dramskih umjetnosti sa Cetinja.

Publika na Kanli kuli Foto: Mediabiro/G. Šaban

A specijalno priznanje odaje se filmovima „Tišina“ Mirune Minculescu sa Nacionalnog univerziteta za pozorište i film „I.I.Caragiale“ u Bukureštu i „Pas i vetar“ Jovane Marković sa Fakulteta za medije i komunikacije u Beogradu.

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar