Nevena Paunović Točak, topla voda i rupa na saksiji Foto:Promo

Promocija knjige “Točak, topla voda i rupa na saksiji" Nevene Paunović, koju je objavila izdavačka kuća Racio, biće održana 19. maja u 19 časova u postoru kafića "Azbuka" u Beogradu.

Knjiga Nevene Paunović predstavlja svojevrsni eksperiment prebacivanja sadržaja sa društvenih mreža u književnu formu. Između dve korice su njeni tekstovi objavljeni na Fejsbuku u periodu od 2014. do 2021. godine, koje prate život jedne obrazovane, kreativne, sposobne žene u tridesetim godinama u Srbiji, koja u ovom društvu sama sebi izgleda neprilagođena, namrgođena i smotana. Ona na duhovit način dokumentuje svoj put od prekarne (ili kako sama tvrdi “lečene”) radnice u kulturi do rada u onlajn okruženju u okviru rastuće armade frilensera. O svemu što doživljava na tom putu Nevena glasno razmišlja, u formi kraćeg proznog teksta za lajkovanje, komentarisanje i deljenje.

Kroz gomilu fascinantnih likova koji paradiraju kroz ove priče pred vašim očima buja život, baš onakav kakav je – bez ulepšavanja, ali sa mnogo humora, ironije i blagonaklonosti za sve što je ljudsko.

Pisanje na društvenim mrežama specifičan je izraz savremene kulture i postepeno osvaja mesto kao poseban žanr u pisanom izrazu. Fejsbuk kao interaktivni medij, gde publika/čitaoci imaju mogućnost da reaguju, komentarišu, dele i na taj način dopunjuju objavljene postove, tako služi kao legitimna i autentična platforma za stvaranje i promovisanje jedne nove, savremene vrste pisane reči.

Nevena Paunović rođena je 1982. godine u Beogradu. Završila je Fakultet dramskih umetnosti, odsek za Pozorišnu i radio produkciju, kao i master studije na Univerzitetu u Voriku i Univerzitetu u Amsterdamu. Radila je u Malom pozorištu “Duško Radović”, na BITEF-u i u Kancelariji Tačka kulturnog kontaka Ministarstva kulture i informisanja, a od 2014. godine radi onlajn i bavi se produkcijom podkasta. Objavljivala je novinske tekstove u LUDUS-u, Politikinom Magazinu, Lonely Planet-u i u drugim publikacijama. Bila je članica nekoliko bendova i ima objavljen jedan EP. Točak, topla voda i rupa na saksiji (2022) njena je prva knjiga.

Na promociji će govoriti Aleksandar Gubaš i autorka, a moderator je Magdalena Belić.

Bonus video: Dejan Ilić, izdavačka kuća Fabrika

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar