Foto: Promo

Izložba "Crteži ornamentografom sa klatnom" Zorana Radovića biće otvorena u Galeriji Vasić u utorak 6. septembra u 19 časova.

Kada se Zoran Radović, kao mladi student elektrotehnike, polovinom šezdesetih godina pojavio na umetničkoj sceni, njegova umetnička dela predstavljala su neobičnu i inovativnu pojavu koja je pobudila veliku pažnju.

Na prvoj samostalnoj izložbi u Galeriji Grafičkog kolektiva 1966. godine Radović je predstavio crteže, koji nisu bili „proizvod“ umetnikove ruke, već mašine koju je sam konstruisao i patentirao kao svoj izum – Ornamentograf sa klatnom.

Specifičnim umetničkim izrazom, odnosno radom sa Ornamentografom sa klatnom, električnim Ornamentografom, kao i laserskim Oscilografom, Radović je bio jedan od vizionara i aktera novog talasa stvaralaca koji su povezali savremenu umetnost, nauku i nove tehnologije.

Foto: Promo

– Postignuti istovetnim postupkom, ovi crteži uvek su drugačiji i različiti, ali jednako savršeni i visoko estetski, perfektni u vizuelnom i konceptualnom pogledu – podsetio je istoričar umetnosti Jerko Ješa Denegri.

Od te prve postavke u Beogradu Zoran Radović imao je niz samostalnih i učestvovao na brojnim grupnim izložbama. Među njima su i Venecijansko bijenale 1970, VII Bijenale mladih u Parizu godinu dana kasnije, potom Bijenale u Sao Paolu… I svojim delima ostavio je neizbrisiv trag u srpskoj umetnosti u drugoj polovini 20. veka.

Foto: Promo

Radovi za izložbu, koju prati katalog Ješe Denegrija, pozajmljeni su iz privatnih kolekcija. Izložba će trajati do 5. oktobra.

Bonus video: Izložba Ervina Vurma u MSUB-u

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar