Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Asocijacija Nezavisna kulturna scena Srbije najavila je da će se opet okupiti ispred Ministarstva kulture, u formi protestnog foruma, i ovoga puta predstaviti detaljnu analizu rezultata ovogodišnjih konkursa za kulturu.

Umetnici su najavili da će se okupiti 20. juna od 12 časova ispred Ministarstva kulture, a nakon toga, od 14 časova održaće i konferenciju za medije u Medija centru.

Nakon protestnog javnog foruma, održanog 8. juna ispred Ministarstva kulture, predstavnice Asocijacije NKSS održale su sastanak sa ministarkom kulture Majom Gojković, na kojem su ispostavile zahteve utvrđene na forumu i zahtevale pisane odgovore. Rok koji je ministarstvo sebi dalo da uputi ove odgovore ističe u četvrtak 22. juna, piše N1.

„Na ovom drugom protestnom forumu podsetićemo javnost na sve navedene zahteve i strukturalne probleme u sektoru kulture, i predstavićemo detaljnu analizu ovogodišnjih rezultata konkursa Ministarstva kulture Republike Srbije, Pokrajinskog sekretarijata za kulturu Vojvodine, Sekretarijata za kulturu Grada Beograda, Gradske uprave za kulturu Grada Novog Sada i konkursa za kulturu Gradske uprave Grada Kruševca“, najavio je NKSS.

Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

U prethodnih nekoliko godina uočava se jasan i zabrinjavajući trend, uprkos činjenici da je budžet Srbije nominalno sve veći, budžetski deficit zemlje je takođe sve veći, dok je procenat namenjen za kulturu sve manji. Kašnjenje rezultata konkursa postalo je deo ustaljene prakse, dok se kao redovna praksa ustanovio i visok procenat finansiranja “fantomskih” organizacija (u 2022. i 2023. godini dodeljeno je 214 projekata „fantomskim“ organizacijama, odnosno ukupno im je dodeljeno 229,5 miliona dinara „za kulturu“).

Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

„Asocijacija NKSS već niz godina unazad šalje preporuke za poboljšanje procedure sprovođenja konkursa, predlaže procedure za izbor članova komisije, ukazuje na nepravilnosti, malverzacije i propuste prilikom sprovođenja javnih konkursa, o čemu će biti reči i na protestnom forumu, budući da se nastavlja sa očiglednom degradacijom osnovnih mehanizama podrške nezavisnoj sceni, ali i celom sektoru kulture. Položaj kulturnih institucija, nezavisne scene, umetnica i umetnika i drugih aktera ozbiljno je urušen. Iz svih navedenih razloga zahtevamo transparentnost rada institucije Ministarstva, i drugih javnih institucija koje sprovode konkurse. Zahtevamo da budemo uključeni u odlučivanje o javnim resursima zajedno sa svim ostalim akterima u polju kulture u Srbiji.“

Kako navodi NKSS, Ministarstvo je javni servis i treba da odgovara na potrebe cele kulturno-umetničke scene, a ne da, kao što je sada praksa, svojim radom ugrožava status i rad najvećem broju kulturnih radnika i radnica.

Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

„Svedoci smo devastirajućih postupaka po kulturni sektor nadležnog ministarstva, organa Vlade Republike Srbije, zbog čega pozivamo javnost na otvoreni razgovor o zloupotrebi javnog budžeta za kulturu“, poručuju iz NKSS.

Bonus video: Reka ljudi na protestu „Srbija protiv nasilja“

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare