Foto: Promo/Adligat

Kako je izgledala dnevna soba velikog srpskog književnika Dobrila Nenadića, ili pisaći sto za kojim je stvarao dela poput "Doroteja" ili "Despota i žrtve" ili pak prepiska s drugim značajnim piscima od juče može da se vidi u legatu koji nosi piščevo ime, a otvoren je u Arilju.

Legat književnika i agronoma Dobrila Nenadića, koji je rođen 1940. u selu Vigošte kraj Arilja gde je i preminuo 2019. svečano je otvoren juče u Info centru Sportsko-turističkog centra Arilje, koji je prošle godine piščeva supruga Petkana Nenadić poklonila Muzeju srpske književnosti Udruženja za kulturu, umetnost i međunarodnu saradnju „Adligat“, čiji je Dobrilo bio član.

U dogovoru sa Opštinom Arilje Udruženje „Adligat“ odlučilo je da legat trajno bude smešten u rodnom gradu književnika, čiji je bio i jedini počasni građanin, u samom centru grada u neposrednoj blizini crkve Svetog Ahilija i mesta u kojem je Nenadić živeo.

Dobrilo Nenadić zadužio je Srbiju književnim ali i agronomskim delom, podsećaju iz „Adligata“.

Književni ugled i slavu stekao je već sa svojim prvim romanom „Dorotej“ iz 1977, po kojem je četiri godine kasnije snimljen istoimeni film u režiji Zdravka Velimirovića s Gojkom Šantićem u glavnoj ulozi.

I danas je „Dorotej“ jedan od najčitanijih istorijskih romana moderne srpske književnosti, prodat u više od 200.000 primeraka i objavljen u 13 izdanja.

Međutim, Nenadić je takođe osmislio metod, sistem i organizaciju uzgajanja malina, zahvaljujući čemu su ostvareni svetski rekordi u prinosima.

Supruga Dobrila Nenadića kraj njegovog portreta Foto: Promo/Adligat

– Moj Dobrilo je sada pronašao novi dom, u Adligatu, koji je voleo, čiji je član bio, i u Arilju, za koje je celim životom bio vezan. Dobrilo je još za života slao knjige i lične predmete za svoju zbirku u ovom udruženju, čijem se radu i postignućima divio. S obzirom na to da je moj Dobrilo najznačajniji književnik iz ariljskog kraja, počasni građanin ovog grada, drago mi je da je legat ovde smešten i dostupan javnosti. Srećna sam što će legat sada biti ponos Srbije, Adligata, ali naročito i celog ariljskog kraja – kazala je Petkana Nenadić, supruga pokojnog Dobrila Nenadića na otvaranju legata.

Foto: Promo/Adligat

– Za legat su preuzeti Nenadićeva dnevna soba koja se nalazila u selu Vigošte, kao i njegov pisaći sto, celokupna arhiva i prepiska sa drugim značajnim književnicima, originali svih nagrada koje je primio, više od hiljadu knjiga iz njegove biblioteke kao i sva dela sa posvetama koje je dobijao tokom više decenija – istakao je Viktor Lazić, počasni predsednik „Adligata“, naglasivši da je naročito značajna Dobrilova voćarska biblioteka i arhiva, koja je takođe, u potpunosti, preuzeta za legat.

Foto: Promo/Adligat

Podsetimo, Dobrilo Nenadić je osvojio brojna književna priznanja. Među njima su: nagrada Narodne biblioteke Srbije za najčitaniju knjigu za roman „Dorotej“, kao i za roman „Despot i žrtva“, koji je takođe dobio i priznanje „Meša Selimović“, Prosvetinu i nagradu „Zlatni bestseler“. Za roman „Brajan“ ovenčan je „Račanskom poveljom“, „Svetozara Ćorovića“ dobio je za roman „Pobednici“, „Boru Stankovića“ za „Mrzovolju kneza Bizmarka“. Nenadić je dobio i nagradu „Biblios“ za ukupno stvaralaštvo, kao i Povelju za životno delo Udruženja književnika Srbije… Bio je laureat i Ordena rada sa srebrnim vencem, kao i Plakete kongresa voćara kao inženjer agronomije.

Preminuo je 15. avgusta 2019. u 78. godini.

Bonus video: Beogradske adrese srpskih pisaca

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar