Predstava "Edip" - JDP Foto: Nebojša Babić/JDP Promo

Naš teatar nije često imao antičke drame na repertoaru i zato je zadovoljstvo još veće jer smatram da svaka generacija treba da ima svog "Edipa", istakla je Tamara Vučković Manojlović, direktorka Jugoslovenskog dramskog pozorišta, na konferenciji za medije povodom premijere Sofoklove drame u režiji Vita Taufera koja je zakazana za 17. septembar u 20 časova na Sceni "Ljuba Tadić".

U tragediji o Edipu, sinu tebanskog kralja, kome su prorekli da će ubiti oca i oženiti se majkom, u naslovnoj ulozi pojavljuje se Milan Marić a u predstavi igraju i Nataša Ninković, Srđan Timarov, Bojan Dimitrijević, Aleksandar Đurica, Miloš Samolov, Nebojša Ljubišić, Zoran Cvijanović i Joakim Tasić. I mladi glumci Milan Bobić, Luka Antonijević, Luka Sević i Veljko Stevanović.

Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

– Hteo sam da postavim antičku dramu na način kako bi danas publika da gleda kao nešto savremeno, što nas se danas tiče. Nisam dugo bio u Srbiji i smatrao sam da nemam pravo da radim temu koja se direktno tiče društveno – političke situacije ovde, pa sam počeo da razmišljam o nečemu univerzalnijem i tako sam se setio Edipa. Bez ikakve aktuelizacije dramski deo se čitao kao krimić i tako sam odlučio da napravimo psihološko – kriminalističku dramu i da malo adaptiramo tekst – rekao je Vito Taufer.

Vito Taufer Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

Cenjeni reditelj

Slovenački reditelj Vito Taufer je diplomirao režiju na Akademiji za pozorište, radio, film i televiziju (AGRFT) u Ljubljani 1985. godine. Režirao je više od 100 dramskih predstava, nekoliko opera i jedan igrani film. Sarađivao je sa brojnim teatrima širom bivše Jugoslavije i dobitnik je velikog broja najznačajnijih teatarskih nagrada i priznanja – „Lovorov venac“ sarajevskog MESS-a, Sterijine nagrade, „Marul“ festivala „Marulićevi dani“, Prešernove nagrade…

Taufer je dobitnik Specijalnu nagradu BITEF festivala 1996. za predstavu “Silence Silence Silence” u produkciji svoje matične kuće – Slovenskog mladinskog gledališča iz Ljubljane.

Adaptacija je rađena po prevodu Miloša Đurića, istakla je dramaturg Vesna Radovanović i objasnila da likovi koji pripadaju višim slojevima govore nekom vrstom nepravilnog metra, a oni koji pripadaju nižim slojevima govore u prozi i tako se stvorio jezički amalgam koji odgovara savremenom trenutku.

– Taj psihološki momenat je bio veoma značajan iako „Edip“ može da se razumeti kao politička drama u ono vreme i verujem da je Sofokle imao to u mislima. Psihološki karakteri ljudi pred nama na sceni, to je bilo inspirativno i najvažnije u našem radu i to smo postigli – rekao je reditelj iz Slovenije i naglasio da je za ovu predstavu trebalo imati jako dobre glumce.

U naslovnoj ulozi je Milan Marić, koji je priznao da je ovo bio neverovatno kompleksan, spor, trom proces, pun izazova.

Foto:Nebojša Babić/JDP Promo

– U sat i po, koliko traje predstava, koje se sve spoznaje dese sa tim likom, to je totalni rolerkoster. Ovo je stvarno suštinski triler. Na kraju krajeva „Edip“ je, kako smo saznali, najviše rađen 1939. i 1968. godine, u veoma burnim trenucima godinama za ceo svet. Reč je o preispitivanju o istini, vladarima, demokratiji, ljudima, odlukama, autoritetima – ispričao je, između ostalog, Milan Marić.

Nataša Ninković, koja igra Jokastu, nije krila zadvoljstvo što prvi put glumi u antičkoj drami.

– I znala sam da neće biti antika kako sam je ja zamišljala i kako smo je radili na Akademiji. Ono što mi je najlepše bilo u rediteljskom prilazu jeste što je prišao tome iz te neke organike, što nikad nismo mogli da zamislimo, počev od toga što igramo u kafani – istakla je glumica.

Foto:Nebojša Babić/JDP Promo

Srđan Timarov je čestitao JDP-u što je doveo Vita Taufera i kolegi Milanu Mariću na neverovatnoj kreaciji koju je uradio.

– Antička tragedija je danas više nego živa, moderna, važna i uzbudljiva. Napravili smo predstavu koja nije vezana samo za našu kulturnu intelektualnu elitu, nego neverovatno uzbudljiva i akciona. Verujem da će publika uživati.

Sveštenika, predstavnika Crkve igra Aleksandar Đurica i kao takav, kako je rekao, uživa u savetodavnoj ulozi, ima mnogo privilegija a malo odgovornosti.

– Ima mnogo tema koje nas se tiču i predstava je odraz vremena u kojem živimo i mislim da smo uradili sjajan komad – rekao je Đurica a Bojan Dimitrijević veruje da imaju hit predstavu na koju svi treba da budu ponosni jer su ostvarili vrhunskin umetnički čin.

Zoran Cvijanović je duhovito konstatovao da je on najsrećniji član ekipe jer je po godinama najbliži antici, a mladi Joakim Vujić da je ovaj komad traganje za istinom i da će ona biti vidljiva na svakom njihovom izvođenju.

MIloš Samolov i Joakim Vujić u predstavi „Edip“ Foto:Nebojša Babić/JDP Promo

Tekst su adaptirali Marko Manojlović i Vesna Radovanović koja je i dramaturg, scenograf je Lazar Bodroža, kostimograf Marija Marković Milojev, kompozitori Robert Pešut – Magnifico i Aleksander Pešut – Schatz! a za scenski govor zadužena je Ljiljana Mrkić Popović.

Sofoklov „Edip“ je na repertoaru i 18. 20. i 30. septembra.

Bonus video: Jovana Belović i Sanja Marković, glumice Jugoslovenskog dramskog pozorišta

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar