Jagoš Marković. Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Ima i kala, i čuda i blata, i poezije. I naših nadanja i naših stradanja, i naših grehova i naše lepote, kaže za Nova.rs reditelj Jagoš Marković uoči premijere komada Ljubomira Simovića u Jugoslovenskom dramskom pozorištu.

Prvo izvođenje je u subotu, 2. aprila, u 20 časova, a kako je reč o delu koje je još od praizvedbe u Ateljeu 212 u režiji Mire Trailović ponelo epitet kultno, ovo je nakon brojnih izvođenja bio i te kako izazov Markoviću koji je iskreni zaljubljenik u Simovićevo stvaralaštvo. Velike uspehe je postigao režirajući njegovu „Hasanaginicu“ u Narodnom pozorištu u Beogradu, kao i „Putujuće pozorište Šopalović“ u JDP, i obe su aktuelne na repertoarima ovih teatara.

Marko Janketić, Anita Mančić, Miloš Samolov i Sanja Marković, predstava Čudo u Šarganu, JDP
Predstava Čudo u Šarganu Foto: Nebojša Babić/JDP

– Divim se Ljubinom daru. Osuđuje greh, ali ne i grešnika. Voli život i voli čoveka kakav god da je. A kakav je? Takav, da nam je društvo ovakvo kakvo je. Da nema pozorišta ne bih usta otvarao, niti imam reči ja za sve ovo što živimo i u šta se naše kolektivno ja pretvorilo.

A ostalo je zabeleženo šta je Ljuba Simović rekao za Jagoša Markovića prilikom svečane dodele Nagrade „Mića Popović“ 2004. godine: „U delu koje postavlja na scenu Jagoš uvek vidi nešto što pre njega nije video niko. On nam i stare i poznate stvari otkriva kao nove i nepoznate. On napravi neki neprimetan gest, ali tim gestom preobrazi sve … Jagoš radikalno, i s najvećom smelošću, menja metaforu koju nalazi u tekstu. Pri tom, on to ne radi samo kao reditelj, jer on u pozorištu i nije samo reditelj. On je u pozorištu sve; on je i glumac, on je ceo ansambl, on je i publika, on je i scena, i loža, i prva, druga i treća galerija, on je i pozorišna biblioteka, on je i četka i boja, i čekić i ekser, i konopci i reflektori, i svila i vatra, i kulisa i zavesa. On je sve to možda samo zato da bi nam kazao da je svet bez ljubavi samo isušeno, slano i jalovo morsko dno, što, opet, nije ništa drugo do ono što o ljubavi u prvoj poslanici Кorinćanima kaže apostol Pavle“.

Kako je pristupio „Čudu u Šarganu“, Marković kaže:

– Kao neki srpski Šagal i Markes. Eto tako sam ga, i iz toga sam ga režirao. I to na „Vi“ sa Simovićem! Ne na „ti“, i nadam se da se to vidi. Što je govorio profesor Belović divni: „Nisam sa Nušićem na ’ti’“, e pa nisam ni ja sa Simovićem. Prepoznajem klasiku, a ovo jeste klasika.

Jagoš Marković, Predstava Čudo u Šarganu, JDP
Jagoš Marković Foto: Nebojša Babić

A novo čitanje ovog komada na sceni JDP izvodi impresivan glumački ansambl na čelu sa Anitom Mančić, koja po drugi put tumači lik Ikonije, vlasnice kafane „Šargan“. U podeli su i Tamara Dragičević, Sanja Marković, Miodrag Dragičević, Marko Janketić, Miloš Samolov, Nenad Jezdić, Boris Isaković, Jovana Belović, Nebojša Dugalić, Slobodan Tešić, Ljubomir Bandović i Aleksej Bjelogrlić.

– Volim Jugoslovensko dramsko pozorište, i te glumce… Baš mi je lepo. Nismo preskakali, nismo zabušavali, svaku probu i svaku fazu smo postupno radili i odradili i dali se do maksimuma. Blago nama na tome. To je i spas od stvarnosti. Rad je spas. A kada radiš šta voliš, sa onima koje ceniš i voliš, i oni tebe, bome, onda moraš biti zahvalan – ističe Jagoš Marković, i priseća se reči Seke Sablić koja mu je jednom prilikom rekla da nema sreće bez zahvalnosti.

Prva proba predstave Čudo u Šarganu Foto: Jugoslovensko dramsko pozorište

Zato, kako kaže, jedva čeka publiku, onu pravu, što dođe da nešto dobije, da uzme, da uživa, jer za njih to rade.

– Ja verujem u čuda. U lepotu i plemenitost. Sve je to u nama. Kao reka ponornica – zaključio je Jagoš Marković.

Omiljeni citati Jagoša Markovića iz „Čuda u Šarganu“

Prva proba predstave Čudo u Šarganu Foto: Jugoslovensko dramsko pozorište

„ Kad vidim kako izgledaju poštene, kažem, hvala Bogu, što sam kurva!“.

„On da na struju govori, mi bismo u mraku sedeli!“.

„Tebe je nesreća džaba zadesila. Dok čoveku ne vidiš ranu, ne znaš s kim govoriš! Rana se čoveku u zvezdu pretvori, pa mu sija da vidi kuda ide!“.

Bonus video: Reditelj Robert Bošković najavljuje audiciju za operetu „Pariski život“ u Madlenijanumu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar