Foto: EPA-EFE/CHRISTOPHE PETIT TESSON

Međunarodni dan Frankofonije, kao i svake godine, biće obeležen sutra širom sveta, u zemljama francuskog govornog područja, ali i u onima gde je francuski jezik manje rasprostranjen.

Oko 300 miliona ljudi koji govore francuski jezik sutra će na svim kontinentima slaviti taj jezik i kulturnu raznovrsnost kroz razne manifestacije, spektakle, filmske festivale, književne susrete i degustacije jela.

Ove godine je proslava na temu „Frankofonija budućnosti“ kako bi se istakla podrška frankofonije mladima i njihovim težnjama, posebno u oblastima preduzetništva, digitalne tehnologije i održivog razvoja, navodi se na sajtu Međunarodne organizacije Frankofonije (OIF).

Dan frankofonije zvanično će biti obeležen u Dubaiju, u okviru programa OIF-a na Svetskoj izložbi koja je počela u oktobru 2021. godine.

Na programu su izmedju ostalog konferencije „Frankofone inspiracije“ za promociju inovacija i mladih talenata „Frankofonije budućnosti“ i projekcije filmova uz podršku OIF-a.

Međunarodni dan Frankofonije obeležava se 20. marta jer je tog dana 1970. godine u Nijameju osnovana Agencije za kulturnu i tehničku saradnju, koja je potom postala OIF.

OIF ima više od 80 zemalja članica. Organizacija okuplja zemlje koje dele zajedničke vrednosti, poput demokratije i ljudskih prava i ima za prioritet promovisanje francuskog jezika.

Srbija je na 17. samitu Frankofonije, održanom 11. i 12. oktobra 2018. u Jerevanu, dobila status pridruženog člana, a do tada je bila zemlja posmatrač.

Bonus video: Glas, dirka, bas

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar