Foto: Promo

Izložba „Nadahnuća Martina Jonaša“ posvećena stogodišnjici od rođenja ovog sjajnog slikara naive iz Кovačice biće otvorena u subotu, 27. januara u 19 časova u Ustanovi kulture Parobrod koja je realizuje u saradnji sa Naiva Art Кult Кovačica.

Martin Jonaš (1924-1996) je počeo da slika 1944. godine. Izlagao je na samostalnim i grupnim izložbama u zemlji i inostranstvu, kao i na značajnim međunarodnim izložbama naive.

Prve godine umetničkog rada Martina Jonaša obeležene su traganjima i lutanjima karakterističnim za slikare iz Кovačice, ali on je među prvima shvatio potrebu preobražaja uobičajenog amaterskog slikanja i uhvatio nit koja ga je dovela do toga šta će biti njegov stil.

Foto: Promo

Iako je otišao najdalje od kovačičkih slikara, nikada nije prekinuo vezu sa folklorom. Ne propušta priliku da karakterističnim likovima i bojom naglasi temu i da kroz nju provuče priču o čednom i jednostavnom seoskom životu koji polako nestaje. Po njemu, svaki trenutak i svaki detalj tog patrijarhalnog ambijenta je dostojan da se zabeleži. Ove scene iz života imaju vedru, duhovitu notu, a često se javlja i erotizam kao neprimetna, ali nužna potka u tkanju.

Čitav šarenoliki i uzbudljivi svet Кovačičana je pred nama, njihovi ispucali dlanovi, tabani sa njiva, motiv Кovačice sa baroknim zabatima i crkvenim tornjem. Duboka ljubav i saživljenost sa duhom i raspoloženjem svoje sredine ga upućuje na čistotu boje, jasne valere i svežinu tona.

„Frulaš“ i „Prijatelji“ – Martin Jonaš Foto: M. Marjanović

Za svoj stvaralački rad Martin Jonaš je dobio niz priznanja i nagrada. Spomenimo najznačajniju, pored Salvadora Dalija i Renata Gutuza na međunarodnoj izložbi crteža u Italiji 1978. godine, osvojio je zlatnu medalju, a pet predložaka za njegovu grafiku napravljeni su u zlatu.

Trajanje izložbe je do 12. februara 2024.

Bonus video: Izložba – Vajar Eduardo Čilida

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar