Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Moguća nova pravila za posete kulturnim manifestacijama, uključujući pozorišta i bioskope - koja podrazumevaju potvrdu o imunizaciji - su realnost, ocenjuju za Nova.rs upravnici i direktori ovih ustanova.

Bez potvrde o vakcinaciji ili negativnog testa na koronavirus publika trenutno teško da može da poseti bilo koji veći kulturni događaj u Srbiji. Kao što je nedavno bilo nemoguće posetiti Nišvil, ili prošlog vikenda uživati u koncertima na beogradskom Bir festu ili ovih dana na premijerama novih domaćih ostvarenja na Filmskim susretima u Nišu. Nameće se pitanje da li je to nova realnost i hoće li se ona preneti na bioskope i pozorišta?

Dokaz o imunizaciji neophodan za sve događaje,koji se održavaju na otvorenom, neminovno je razmišljati o jeseni, kada se svi kulturni događaji „sele u četiri zida“.

Uz stalni rast broja novozaraženih koronavirusom, pred novu pozorišnu sezonu i početak prikazivanja domaćih filmova na koje se dugo čekalo u bioskopima, vrlo je moguće da će od septembra, svi oni željni teatra ili velikog platna, pre ulaska u kulturna zdanja, biti prinuđeni da pokažu dokaz o vakcinaciji. Brzinsko merenje temperature na ulasku u kulturna zdanja nikako više neće biti dovoljno…

Iako, uglavnom nevakcinisani, imaju primedbe na ove najave, sagovornici portala Nova.rs podržavaju ideju o neophodnosti dokaza o imunizaciji ili negativnom antigentskom testu prilikom ulaska u pozorišta i bioskope.

– Kada je zimus počela masovna vakcinacija, mislio sam da ćemo novu pozorišnu sezonu u septembru započeti bez kovid ograničenja i procedura. Nažalost, nije tako – kaže za Nova.rs Novica Antić, upravnik Ateljea 212, i dodaje:

Novica Antić, upravnik Ateljea 212/Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

– Oni koji su se vakcinisali, žure da se i treći put vakcinišu, a oni koji se nisu vakcinisali izgleda da su još uvereniji kako su u pravu. To je svetska realnost i ništa drugo nam ne preostaje nego da tražimo nova rešenja. Eventualna nova pravila za posete manifestacijama, pa i pozorištu su neminovnost. Mi ćemo ih poštovati, kao što smo poštovali sve dosadašnje epidemiološke mere.

Najave da će se s jeseni omogućiti ulazak u bioskope samo vakcinisanom stanovništvu direktor „Megakom filma“ i Kombank dvorane Igor Stanković podržava.

Igor Stanković. Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

– Mi se sasvim slažemo s tim da treba da se pospeši vakcinacija stanovništva. U periodu koji nam predstoji u bioskopima počinju da se prikazuju veliki svetski i domaći naslovi, od „Nečiste krvi“ (večeras beogradska premijera u Kombank dvorani), preko „Južnog vetra 2“ do „Tome“ i verujemo da će, ukoliko se uvede potvrda o obaveznoj vakcinaciji, to pospešiti bioskopsku posetu. Pogotovo što su ovi filmovi namenjeni prevashodno mlađoj publici, koja uglavnom nije vakcinisana i ukoliko dođe do njihove imunizacije možda bi bioskopske dvorane mogle da rade u većem kapacitetu nego sada – kaže Stanković.

Upravnik Ateljea 212 Novica Antić priznaje da je vrlo „moguće da u početku ta nova pravila izazovu i blagi pad posećenosti predstava, dok se publika ne navikne“, dodajući:

– Ali, ako moramo da biramo između zdravlja i bolesti, između ograničenog rada i potpunog zatvaranja, uvek sam za ove prve varijante – naglašava Novica Antić.

I dok Igor Stanković podržava eventualnu „naredbu“ o neophodnoj imunizaciji, napominje i ovo:

– Zalažemo se da se to realizuje, ali prethodno je neophodno da se napravi konkretan dogovor sa čelnicima bioskopa i svih ostalih kulturnih institucija.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare