Bure baruta Foto: Miroslav Petrović

U Knjaževsko srpskom teatru u subotu 4. novembra premijerno će biti izvedena drama “Bure baruta” po tekstu Dejana Dukovskog. Za kragujevački ansambl, ovaj komad režirao je Gorčin Stojanović.

Drama poznatog makedonskog dramskog pisca i scenariste koja je stekla kultni status, prvi put se igra u kragujevačkom pozorištu, a ujedno, ovo je i prva režija Gorčina Stojanovića, jednog od najuspešnijih pozorišnih i filmskih reditelja na našim prostorima, u Knjaževsko-srpskom teatru.

Po tekstu “Bure baruta” snimljen je i istoimeni film 1998. godine.

Radnja se dešava u Beogradu sredinom 90-tih prošlog veka, kada brutalnost i nasilje postaju deo svakodnevne realnosti. Kao glavni motiv u filmu se postavlja pitanje odgovornosti za mučnu atmosferu u društvu.

Foto: Promo

Reditelj Gorčin Stojanović se o predstavi koju je postavio za kragujevački ansambl izrazio kratkim i jezgrovitim rečenicama, koje oslikavaju naslilno društvo i pojedince koji se “nisu setili da vole”.

“Ako nešto želiš, onda to i hoćeš. Budi agresivan, pa ćeš dobiti. Ako nešto imaš, onda moraš imati još. Budi bezobziran, pa ćeš imati. Ako nešto nemaš, otmi. Ako imaš moć, uživaj u sebi. Potčinjavaj, ponižavaj, gazi. Jednog ćeš se jutra pogledati u ogledalu. Ko te to posmatra? Razbij ogledalo. Ono je krivo što ti je njuška ružna. Ti si samo hteo, imao, mogao. A da voliš? Nisi se setio. Ode život”, napisao je reditelj.

Gorčin Stojanović Foto: Radule Perisic/ATAImages

“Bure baruta” napisano 1996. godine

Makedonski dramski pisac i scenarista Dejan Dukovski napisao je dramu “Bure baruta” pre skoro tri decenije, ali je tema i dalje aktuelna.

Njegova drama  prevedena je na nemački, engleski, poljski, srpski, hrvatski, holandski, švedski, mađarski, ruski i objavljena u brojnim časopisima u Makedoniji i inostranstvu.

Predstava “Bure baruta” premijerno je izvedena 1996. u Makedonskom narodnom teatru u Skoplju, postigla je evropski uspeh i osvojila brojne nagrade na svetskim festivalima.

Predstava je postavljena u pozorištima širom sveta, a osim u Srbiji i zemljama bivše Jugoslavije igrala se u Hagu, Atini, Stokholmu, Helsinkiju, Los Anđelesu, Londonu, Beču, Gracu i Tokiju.

Bure baruta Foto: Miroslav Petrović

U predstavi koju je Gorčin Stojanović postavio za kragujevački ansambl igraju Miodrag Pejković, Marina Perić Stojanović, Miloš Krstović, Sanja Matejić, Ana Kolanđeli, Nikola Milojević, Nenad Vulević, Čedomir Štajn, Milica Majstorović, Avram Cvetković, Bogdan Milojević, Aleksandar Petković i Dragoslav Tanasković.

Tekst je prevod Jovana Ćirilova, scenografiju potpisuje Gorčin Stojanović, kostim Jelena Janjatović, koreografiju i scenski pokret Irena Šarović, a muziku Dragoslav Tanasković – Trnda.

Premijera će biti u subotu 4. novembra od 20 sati na sceni “Joakim Vujić”, a reprizna izvođenja zakazana su za 7., 9. i 25. novembar.

BONUS VIDEO: Sećanje na scenaristu, reditelja i profesora Srđanja Koljevića kroz njegove filmove

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar