Gorčin Stojanović i Ivan Medenica Foto: Vesna Lalić, Dragan Mujan/Nova.rs

Mislim da je reč o dobroj odluci Ivana Medenice, kaže za Nova.rs reditelj Gorčin Stojanović, povodom odluke umetničkog direktora i selektora BITEF-a da se povuče s obe funkcije.

– Ako se već pristaje na to da je neophodna politička podrška za jednu autonomnu stvar kakva bi trebalo da jeste posao selektora Bitefa, onda je izostanak te podrške jasan znak da je potrebno dostojanstveno odstupiti – kaže reditelj Gorčin Stojanović za naš sajt i dodaje:

– Nevolja je, međutim, u inicijalnom pristanku na takve uslove – jednom pod paskom politike, uvek pod njenom paskom. O uobičajenom odsustvu kulturne strategije i suštinskom nepoverenju prema kulturi i njenim akterima, čega je ovo posledica i čemu su gradske i državne uprave prečesto sklone – nema više svrhe ni govoriti – zaključio je Stojanović.

Podsećamo, Ivan Medenica, redovni profesor Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu i član Izvršnog odbora Međunarodne asocijacije pozorišnih kritičara, odlučio je da se povuče sa čela BITEF-a zbog „vakuuma koji je nastao istekom njegovog mandata“.

Za danas je zakazana sednica Skupštine grada Beograda na kojoj na kojoj će biti imenovan novi upravni odbor i umetnički direktor Bitefa. Kako je i sam Medenica izjavio u medijima, reditelj Nikita Milivojević mu je rekao da mu je ponuđena ta funkcija.

Bonus video: Ivan Medenica i Ivan Lailć – Šta će biti sa BITEF-om?