Foto: LANDMARK MEDIA / Alamy / Alamy / Profimedia, Supplied by LMK / Landmark / Profimedia

U Ateljeu 212 na sceni "Mira Trailović" počele su probe za predstavu "Revolt" u režiji Jovane Tomić. Komad nastaje prema tekstu čuvene britanske autorke Alis Berč "Pobuni se. Rekla je. Opet se pobuni" u prevodu Radmile Radovanović.

Spisateljica se ogledno bavi istraživanje položaja žene u pozorištu i jeziku u patrijarhatu. Pobuna na koju tekst poziva jeste akcija redefinisanja i stalnog preispitivanja tog mesta na koje je žena društveno nehotice stavljena. Kroz niz duhovitih scena Alis Berč nudi obrte u polju prepoznatljivih situacija muško-ženskih odnosa.

Foto: Andja Brstina

Berč je jedna od najznačajnijih predstavnica savremene britanske drame 21. veka. Ovo će biti prvo izvođenje nekog njenog komada na našim prostorima i jeziku. Dobitnica je značajnih pozorišnih nagrada. Za tekst „Pobuni se. Rekla je. Opet se pobuni.“ Dobila je „Džordž Divajn“ nagradu za najperspektivnijeg novog dramskog pisca/spisateljicu; za komad „Anatomija samoubistva“ nagrađena je „Suzan Smith Belkburn“ nagradom.

Česta je saradnica poznate rediteljke Kejti Mičel, koja je i režirala praizvedbe pojedinih njenih komada. Za predstave Kejti Mičel dramatizovala je poznate romane kao što su „Orlando“ Virdžinije Vulf i tirlogija „Obris“ Rejčel Kask. Berč je poznata i kao televizijska i filmska scenaristkinja. Autorka je scenarija za televizijske serije „Normalni ljudi“ i „Razgovori sa prijateljima“, nastalog prema istoimenim romanima irske autorke Sali Runi. Jedna je od scenaristkinja za popularnu HBO seriju „Naslednici“ (Succession).

Predstava „Revolt“ biće treća režija Jovane Tomić, jedna od najistaknutijih rediteljki svoje generacije, u pozorištu Atelje 212, ali i njena prva režija na sceni „Mira Trailović“. Prethodno, je režirala „Biderman i piromani“ Maksa Friša, te nekoliko godina kasnije tekst „Urnebesna tama“ Volframa Loca.

Foto: Andja Brstina

Autorski tim vođen rediteljkom Jovanom Tomić na predstavi su dramaturg Dimitrije Kokanov, koreograf Igor Koruga, kostimografkinja Selena Orb, scenografkinja Jasmina Holbus i kompozitor Luka Mejdžor. Igraju: Jovana Stojiljković, Tamara Dragičević, Ana Mandić, Uroš Jakovljević i Alseksandar Vučković.

Bonus video: Ovacije za predstavu „Rolerkoster“ u Ateljeu 212

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar