Boris Džonson i Kenet Brana Foto:PA Images / Alamy / Alamy / Profimedia/EPA-EFE/DAVID SWANSON

Samo što Boris Džonson postaje premijer u Velikoj Britaniji kreće prvi talas pandemije koronavirusa. Prvi čovek britanske Vlade "zaglavio" je u bolnici jer je zaražen virusom Kovid, i dobija sina iz ljubavne veze sa medijskom savetnicom Keri Simonds.

Bio bi ovo, u najkraćem, siže nove, šestodelne britanske TV serije „This England“.

Satiričnu dokudramu, koja kroz svedočenja zvaničnika britanske Vlade i zdravstvenih radnika, donosi priču o početku pandemije u ovoj zemlji, režirao je Majk Vinterbotom, koji je letos bio gost 28. Sarajevo film festivala, a ključnog čoveka te države, Borisa Džonsona u seriji „This England“ igra slavni glumac i reditelj Kenet Brana.

I posle premijere prve epizode, emitovane preksinoć na kanalu Skaj atlantik, stigla je „presuda“ britanskih kritičara. A ocene su, u najmanju ruku, pomešane.

Već prva epizoda donosi priču o tome kako je Džonson preživljavao na početku pandemije kako političku, tako i intimnu dramu. Samo što se pojavila korona, premijer se zarazio, smešten je u bolnicu, a istovremeno mu se raspada brak sa suprugom Marinom Viler, i pride još dobija dete sa Keri Simonds. U isti mah deca iz prethodna dva braka maltene ga preziru zbog svega – odbijajući čak da mu odgovore na SMS poruke.

I dok je već iz prve epizode jasno da se cela serija, koja se pored igranog dela, bazira i na arhivskim snimcima od pre dve i po godine, londonski dnevnik „Tajms“ u svojoj recenziji okarakterisao ju je kao „turobno, ali i očaravajuće TV iskustvo“.

– Serija je briljantno realistična. Vinterbotom je uradio majstorski posao paralelnim pričama o koroni, koja je stigla poput metka, i Džonsonu, koji je bio ometen u tom trenutku zbog porodičnih drama: razvoda, trudne devojke Keri, odrasle dece koja su odbijala da mu odgovore na sve poruke, ili molbi osoblju Dauning strita da mu „učini čast“ i da pokupi izmet njegovog psa – stav je „Tajmsove“ kritičarke koja je seriji dala ocenu od četiri zvezdice.

I „Gardijan“ je, uglavnom, imao samo reči hvale za premijernu epizodu, uz opasku da je ovo „televizijski sadržaj koji okupira um“, kao i da je Brana „gotovo bolesno identičan Borisu Džonsonu“.

– Možda je bilo prerano da se snimi ovakav projekat ali očigledno je namera autora i bila da bude uznemirujući.

Međutim, još jedan londonski dnevnik – „Telegraf“ u kritici pokosio je rediteljski napor Majkla Vinterbotoma, nazvavši ga „bezvrednim pokušajem“.

– Brana nije uspeo da „uđe u kožu“ Borisa Džonsona. A loša perika koju Brana nosi i još lošija estetska protetika uništili su ozbiljnu dramu o društvenim i politčkim okolnostima, o pandemiji, početku lokdauna – istakla je kritičarka „Telegrafa“ dodelivši seriji samo dve zvezdice.

Slična su zapažanja kritičara Kulturne rubrike BBC-ja, koji je izneo mišljenje da je Brana kao Džonson veoma uverljiv, dodajući:

– Iako serija sadrži izuzetno uznemirujuće scene, pati od takvih nedostataka da prava drama, koja se zaista odvijala u tom periodu, nije dočarana na pravi način.

Za kritičara „Fajnenšl tajmsa“ serija je u isti mah „prerano snimljena i zastarela“, koja doskorašnjeg premijera Velike Britanije pretvara u „tragičnog teatarskog heroja“.

– Gledati dramatizaciju pandemije, kada su bolest, gubici, lokdaun još uvek tako sveži u našem pamćenju deluje kao pomalo mazohistička avantura – zaključak je „Fajnenšl tajmsa“.

Bonus video: Boris Džonson u poseti Ukrajini

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar