Foto: Ministarstvo kulture i informisanja

Crkve Vaznesenja Gospodnjeg, Svete Trojice i Svetog velikomučenika Georgija Vlada Srbije proglasila je za spomenike kulture, saopštilo je Ministarstvo kulture.

Odluku da se tri crkve, one Vaznesenja Gospodnjeg u Drenovcu, Svete Trojice u Brdarici i Svetog velikomučenika Georgija u Mačvanskom Pričinoviću proglase za spomenike kulture Vlada Srbije donela je na predlog Ministarstva kulture i informisanja i imajući u vidu kulturno-istorijski značaj, precizira se u saopštenju ministarstva.

Crkva posvećena Vaznesenju Gospodnjem, koja se nalazi u centru sela Drenovac, u blizini Šapca, sagrađena je u periodu od 1863. do 1865. godine kao monumentalna jednobrodna građevina, koja će deceniju kasnije poslužiti kao uzor graditeljima crkve u Nakučanima. Zdanje ima, ne samo kulturno-istorijsku vrednost, već i nesumnjiv društveni značaj, o čemu svedoči bogata građa sačinjena od letopisa, zapisi sa margina starih crkvenih knjiga i delimično sačuvane arhivske građe.

Samo dve godine nakon hrama u Drenovcu izgrađena je Crkva Svetog velikomučenika Georgija koja poseduje visoku kulturno-istorijsku i umetničku vrednost, a kulturni model primenjen u crkvi odražava stanovište srpske crkvene umetnosti i kulture 19. veka, dok je unošenjem mobilijara i pokretnih stvari formirana skladna i vredna kulturna celina.

Crkva Svete Trojice u Brdarici, koja se nalazi na teritoriji opštine Koceljeva, sagrađena je najranije – 1838. godine. Nekada se na njenom mestu nalazila crkva brvnara, koju je obor-knez Ranko Lazarević iz Svileuve podigao još 1791. godine. Iz tog zdanja sačuvani su kamena časna trpeza, prestone ikone Hrista i Bogorodice sa mladencem i nadverje..

Bonus video: Kako se zaslužuje crkveno ordenje 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar