Foto: Pozorište mladih

Autorski projekat Saše Latinovića "Metamorfoze" u produkciji Pozorišta mladih, osvojile su nagrade za scenografiju, kolektivnu igru i režiju na 53. Susretima profesionalnih pozorišta lutaka Srbije koji su ove godine održani od 29. novembra do 2. decembra u Pozorištu lutaka "Pinokio" u Beogradu.

„Metamorfoze“ govore o tome na koje je sve žrtve spremna velika ljubav i za kakve su sve zločine sposobna izneverena očekivanja.

Foto: Pozorište mladih

“Mit koji smo našim pozorišnim ritualom želeli da oživimo je mit pun magije i strasti. Mit o Medeji i Jasonu nam priča priču o natprirodno velikoj ljubavi dvoje ljudi, koja se, zbog ljudske slabosti, pretvori u zastrašujuću mržnju, iza koje ostaje pustoš“, kaže reditelj Saša Latinović.

Nagrađena predstava je, inače, doktorski rad Saše Latinovića, glumca Pozorišta mladih i profesora lutkarstva i scenskog govora na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, u kojem je na vrlo upečatljiv način prikazano kako se upotrebom jednog materijala (kanapa) i glasa glumaca, u gledaocu stvara osećaj uverljivo izvedenog scenskog dela.

Foto: Pozorište mladih

Kolektivnu igru, nagrađenu na ovom festivalu, u „Metamorfozama“ nadahnuto i posvećeno kreiraju  Neda Danilović, Marija Radovanov, Slavica Vučetić, Slobodan Ninković i sam Latinović.

Bonus video: Pola veka Pozorišta lutaka Pinokio

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar