Tren u tak - foto Bojana Janjić 5
Foto: Bojana Janjić

Performans "Tren u tak" slikarke Svetlane Ninković izveden je sinoć u beogradskom bioskopu Balkan.

Ninkovićeva je za umetnički performans, kojim se posle tri godine predstavila beogradskoj publici, iskoristila 100 svojih slika, istog formata, kako bi posetioce uvela u doživljaj trenutka, iznenadila sebe i prisutne. 

Umetnica je kao mala volela da se igra s dominama i da pravi domino efekat. A kada je radila dve samostojeće slike za klijentkinju, rodila joj se ideja za performans koji je nazvala svojim „velikim dominama“. Motivacija za performans bile su i  fotografije na društvenim mrežama, odnosno trenuci koji nisu dovoljno osvešćeni dok se dešavaju:

„Hajde da se potrudim da osvestim svaki momenat. Svaki trenutak. Kakav god da je, samo da sam u njemu. Ne znam šta će biti sutra, sutra za mene ne postoji. Bitno mi je da sam tu gde jesam, osvešćena“, poručila je umetnica.

Tren u tak - foto Bojana Janjić 5
Performans u Balkanu Foto: Bojana Janjić

Poslednju seriju Svetlaninih radova Ksenija Samardžija kustoskinja direktorka Fondacije Saša Marčeta okarakterisala je kao stvaranje zapleta – dinamike odnosa između posmatrača i rada, gde umetnica „istupa iz pozicije slikara i uvodi nas u precizno osmišljen čin”.

Svetlana Ninković rođena je 1982. u Beogradu, a diplomirala je 2006. godine na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, na grafičkom odseku. Članica je udruženja „Likovni krug“. Izlagala je na 20 samostalnih i oko 30 grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Učestvovala je na velikom broju likovnih kolonija i susreta.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare