Foto: Promo/Treci svetski rat/Fest

Iranski film "Treći svetski rat" Humana Sejedija ubedljivo je trijumfovao na 51. Festu osvojivši tri glavne nagrade.

Na svečanoj ceremoniji u Mts dvorani, kojom se tradicionalno završava ugledni festival, proglašeni su laureati „Beogradskog pobednika“ u više kategorija, i nagrada „Nebojša Đukelić“, „Fedeora“ i „Milutin Čolić“.

Priznanjem „Beogradski pobednik“ za najbolji film u Glavnom takmičarskom programu Festa ovenčan je „Treći svetski rat“, jednoglasno je odlučio žiri, kojeg su činili producentkinja Jelena Mitrović, scenarista Laza Razanajatovo, glumci Jovana Stojiljković i Petar Benčina, i reditelj Vinko Brešan.

Svečano zatvaranje Festa Foto: Cebef/Dušan Milenković

„Kroz neobičnu ljubavnu priču film govori o lepotama i tragedijama u našoj prošlosti i sadašnjosti“, naveo je žiri u obrazloženju, naglasivši da je „priča iz Irana postala univerzalna i dotakla zauvek naša srca“.

– Veoma sam srećan i uzbuđen što sam dobitnik najvažnije nagrade jednog festivala sa tako dugom tradicijom i velikim ugledom. Drago mi je što vam se dopao film – kazao je Sejedi u video poruci, uz izvinjenje što je bio sprečen, zbog rada na velikom projektu, da dođe u Beograd.

Reditelj ovog ostvarenja Human Sejedi dobio je „Pobednika“ za najbolju režiju, zato što je „rediteljski pripovedao maestralnom vizuelnom veštinom“, a i glavni glumac iz „Trećeg svetskog rata“ Mohsen Tanabandeh laureat je nagrade za najbolju mušku rolu, jer „tananim i snažnim sredstvima ostvaruje glumačku igru koja ostavlja bez daha“.

Foto: Promo/Treci svetski rat/Fest

Nagrada za najbolji scenario pripala je španskom filmu „Zveri“ koji su potpisali Izabela Pena i Rodrigo Sorogojen, uz obrazloženje da je posredi „prepoznatljiva priča o netrpeljivosti i strahu od različitosti, s moćnim dijalozima koji gledaoca uvode u svet nelagode, straha i nasilja“.

Foto: Cebef/ Predrag Mitić.

Za najbolju žensku ulogu nagrađena je Marokanka Ajša Tebe za rolu majke Fatime u filmu „Prokleti ne plaču“ Fizala Bulife. Ovaj film laureat je i nagrade „Fedeora“ za najbolji evropsko-mediteranski film.

Foto: Cebef/ Predrag Mitić.

Najbolji debi ostvarila je Muažemi Husein, inače naturščik, u australijskom filmu „Opstanak dobrote“ Rolfa de Hera, a žiri je reditelju ovog ostvarenja namenio i specijalnu nagradu.

Rolf de Her kazao je da nagradu posvećuje svojoj mladoj filmskoj ekipi, a preneo je i Muažemine reči da „zahvali svima“ na priznanju.

Prvenac turske rediteljke Selčen Ergun „Sneg i medved“, čiji je srpski koproducent Miloš Ivanović, ovenčan je nagradom „Nebojša Đukelić“ za najbolji regionalni naslov, uz ocenu žirija u sastavu Maja Medić, Dijana Metlić i Greg de Kjur, da „film zaslužuje višestruko gledanje“.

Svečano zatvaranje Festa Foto: Cebef/Dušan Milenković

– Turska prolazi kroz težak period zbog katastrofalnog zemljotresa. Više od deset gradova je razoreno a pola miliona ljudi raseljeno. Ovu nagradu nosim nazad Tursku za sve hrabre ljude koji se bore da ponovo izgrade svoj život iz pepela – poručila je Ergun publici u Mts dvorani.

Nagradu publike dobio je debitanski film Nine Ognjanović „Ovuda će proći put“, koji je na Festu prikazan nakon trijumfa, odnosno dva dobijena priznanja na festivalu Slamdens u Americi.

Foto: Cebef/ Predrag Mitić.

Testamentarni film Puriše Đorđevića „Usta puna zemlje“ laureat je „Politikine“ nagrade „Milutin Čolić“ za najbolji srpski film na 51. Festu. „Odavno u srpskom filmu nismo osetili takvu radost stvaranja, ali i neizmernu ljubav prema ljudima“, stoji, između ostalog, u obrazloženju žirija, kojeg su činili reditelji Stefan Arsenijević i Marko Đorđević i filmska kritičarka Dubravka Lakić.

– Zahvaljujem se na nagradi koja nosi ime osnivača Festa, Purišing prijatelja i komšije. Ovaj film je radio sa strašću koja je bila jača od svega, od svih njegovih 98 godina, radio je po svaku cenu, do poslednjeg daha i sa velikom radošću. Iz te perspektive, ovo nije samo njegov film, ovo je njegova žudnja za životom – preneo je publici reči Purišine ćerke Lidije zet pokojnog sineaste i sam reditelj Radivoje Andrić.

Upravo premijerom ovog filma spuštena je večeras zavesa na 51. Fest.

Bonus video: Uručenje Zlatnog pečata Nastasji Kinski

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar