Foto:promo

Treće međunarodno bijenale litografije biće održano u Beogradu, od 17. decembra do 14. januara, u Ustanovi kulture "Parobrod". Otvaranje izložbe je predviđeno za subotu 17. decembar u 20 časova.

Likovni umetnik, grafičar, Marko Kalezić, treći put uspešno organizuje ovu značajnu manifestaciju koja predstavlja presek jednog od mogućih vidova litografija trenutno aktuelnih na svetskoj umetničkoj sceni.

Foto:promo

Međunarodni žiri čine istoričarke umetnosti, Breda Škrjanec, Ljubica Jelisavac-Katić, Marija Ristić, i grafičari Bojan Bikić, Marko Kalezić. Od prispela 54 rada, selektovali su za izlaganje 30 radova iz 15 zemalja sveta, zatim dodelili nagrade Sereni Smit (Prva nagrada), Seleni Bertanjini (Druga nagrada) i Andžeju Vohniku (Treća nagrada).

„Beogradska publika biće u prilici da vidi litografska dela nastala u protekle dve godine stilski, tematski i generacijski različitih umetnika“, najavljuje istoričarka umetnosti Marija Ristić.

Na konkurs za izlaganje na Trećem međunarodnom bijenalu litografije, prijavilo se 54 umetnika i umetnica iz 18 država, a do sredine januara biće izložene grafike 30 autora iz 11 evropskih zemalja, kao i Meksika, Japana, Indije i Kine.

Reč „litografija“ je grčkog porekla, doslovno znači „pisanje po kamenu“, dok umetnička litografija predstavlja delo umetnika koji je sproveo proces oblikovanja i štampanja direktno sa kamenih ploča.

Poreklo litografije vezuje se za kraj 18. veka i za potrebe izrade što jeftinijih pozorišnih tekstova i plakata. Zaslužni za njen razvoj kao umetničkog medijuma, a ne samo reproduktivne tehnike, bili su čuveni umetnici Dominik Engr, Teodor Žeriko, Ežen Delakroa, potom, Eduar Mane, do savremenijih, Tuluz-Lotrek, Edvard Munk, Pablo Pikaso.“

Ovom izložbom, prateći savremenu umetničku scenu, podsećamo se značaja jedne od starih tehnika štampe koja danas s pravom pripada likovnim disciplinama.

Bonus video: Mrđan Bajić na otvaranju svoje izložbe

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar