Foto: Amir Hamzagic/ATAImages

Promocija posthumno objavljene knjige novinara Velimira Velje Pavlovića "Treba vremena da postaneš mlad" održana je sinoć u prisustvu velikog broja poštovalaca njegovog lika i dela, a ovom prilikom je istaknuto da je Velja Pavlović bio "retko dobar i drag čovek".

„Treba vremena da postaneš mlad“ je zbirka kolumni koje je ovaj novinar, autor TV emisija „Duhovnici“ i „Nivo 23“ pisao od 2016. do 2018. godine, a pred čitaocima su izabrane lične i univerzalne priče na različite, uvek aktuelne teme, o mnogim poznatim i manje poznatim ličnostima, od Boba Dilana, Rolingstonsa, Pabla Pikasa, Nikole Tesle, Timotija Bajforda, do Platona i Pitagore.

Foto: Amir Hamzagic/ATAImages

Promocija je zamišljena i kao veče sećanja na Velju Pavlovića (1953-2022), i tom prilikom književnica Mirjana Bobić Mojsilović je naglasila da je bio njen veliki prijatelj sa kojim je imala nezaboravne trenutke druženja.

– Znam koliko je želeo da napiše knjigu, i hteo je da to bude roman, a eto sada je to zbirka ovih priča. Žao mi je što nije i to ostvario, ali možda jednog dana, od ovih kolumni bude i neki roman. Koliko nas je danas došlo na ovu promociju, to je najbolja priča o Velji Pavloviću – rekla je Bobić Mojsilović.

Foto: Amir Hamzagic/ATAImages

Pisac Svetislav Basara ocenio je da je šteta što za života Pavlović nije više pisao i dodao da nema više takvih novinara kakav je on bio. Rok muzičar Zoran Kostić Cane, koji je nekoliko puta gostovao kod Pavlovića u emisiji „Nivo 23“, rekao je da je on bio „dobar, drag i mio“.

Foto: Amir Hamzagic/ATAImages

– Gostovati kod njega u emisiji znači da umeš da daš više nego što si mislio da možeš da daš nekome – istakao je Kostić i dodao da su Pavlovićeva kreativnost, mišljenje, televizijski intervjui koje je brižljivo pripremao i vodio, kao i pisanje kolumni, bili uvek izvedeni na jedan prirodan, dobar, otvoren i poverljiv način.

Velimir Velja Pavlović, novinar i televizijski voditelj, maturirao je u Trećoj beogradskoj gimnaziji, studirao matematiku, a diplomirao novinarstvo na Fakultetu političkih nauka 1978. godine. Od 1980. radio je kao novinar Studija B, a pisao je za magazine „Vreme“, „NIN“, „Politikin zabavnik“, „Ilustrovanu Politiku“ i „Pravoslavlje“. Dobitnik je nagrade Narodnog muzeja u Beogradu (1987) i Zlatne značke Kulturno-prosvetne zajednice Srbije (1991).

Bonus video: Sahrana Velje Pavlovića na Novom groblju u Beogradu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar