Pablo Pikaso Foto:RALPH GATTI / AFP / Profimedia

Vlasti iz Iraka tvrde da su otkrile Pikasa "vrednog milione dolara" tokom racije koja je sprovedena u Dijali, centralnoj provinciji istočno od Bagdada u potrazi za drogom.

Navodni Pikaso je bio u posedu trojice osumnjičenih koji su uhapšeni zbog navodne umešanosti u trgovinu i transport narkotika, saopštile su vlasti.

– Slika koja pripada Pikasu zaplenjena je u njihovom posedu – rekao je direktor kancelarije za medije za borbu protiv narkotika pukovnik Bilal Sobhi u izjavi za novinsku agenciju u Iraku.

Sobhi je dodao da je racija deo većeg obračuna sa trgovinom narkoticima koja je počela u julu. Vlasti su uhapsile 1.300 osumnjičenih i zaplenile „44 kg narkotičkih supstanci“ kao i „37 kg stimulansa, uključujući kristal“ od početka operacije, rekao je on, piše „Artnews“.

Slike i detalji o stanju Pikasovog dela nisu otkriveni, a prema Nacionalu, tek treba da bude potvrđeno da li je zaista originalni Pikaso. Ministarstvo unutrašnjih poslova Iraka takođe tek treba da saopšti da li su tokom racije otkrivena neka druga značajna umetnička dela ili kulturni artefakti.

Sobhi je rekao da su racije u cilju „obuzdavanja trgovine, promocije i upotrebe droga“ u toku i da su ciljane na kafiće i druge lokacije „gde se okupljaju mladi ljudi“.

Trgovina drogom „povezana je sa mnogim zločinima, uključujući ubistvo, krađu, otmicu, silovanje, formiranje bandi, korupciju i raspad porodice, sve dok ne dođe do trgovine antikvitetima“, rekao je Sobhi.

Bonus video: Veliki umetnik čija smo dela posmatrali „drugačijim“ očima

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar