Foto: Zoran Gernhardt Simić i Ema Bednarž/ UK Parabrod/ Promo

Javno čitanje drame "Mali ratovi i kabine Zare" biće održano u petak, 13. maja s početkom od 18 časova u UK Parobrod, najavljeno je iz ove institucije.

Drama „Mali ratovi i kabine Zare“ koju je potpisala Vida Davidović nagrađena je, podsetimo, na konkursu Sterijinog pozorja za originalni domaći dramski tekst za 2021/22 godinu.

Javno čitanje drame Davidovićeve potpisuje reditelj Stefan Gajić, a glumci koji učestvuju u projektu su Iva Milanović, Maša Labudović, Mitra Mladenović i Đorđe Kadijević, pod uredničkom „palicom“ Ane Tomović.

Naizgled su „Mali ratovi i kabine Zare“ drama o anoreksiji, ali to ne bi bio sasvim tačan opis. Jer, u pitanju je drama o transgeneracijskoj traumi i načinu na koji ona u porodici vodi u autodestrukciju mladih.

Ovo je, takođe, i drama o nemogućnosti da se odraste, potrebi da se telo zaustavi u nameri da postane žensko i momentu u istoriji kada ratovi prestaju da se vode na frontovima i počinju da se vode u sebi, na sebi i pred ogledalom…

Zato se u drami „Mali ratovi i kabine Zare“ odvijaju dve paralelne priče – jedna u ratu, a druga u miru. I dok jedna prati majku, druga ćerku. A, obe su označene kao Mala. Priče su postavljene kao u ogledalu, pored dve Male, u obe priče su neki arhetipski likovi: Drugi kao srodna duša, Muškarac kao neko za kog se nadamo da će nas izvesti iz rata, Majka kao ona koja znači hranu, ali u ratnoj priči i žensko iskustvo preživljavanja ratova i ratova na Balkanu… Tako, drama je o telu i o traumi, konačno – siže je nagrađene drame.

Ulaz na javno čitanje drame je besplatan, saopšteno je iz UK Parobrod.

Bonus video: Luna park – Jelena Bogavac

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar