Marija Medenica, predstava Berlinski zid
Marija Medenica Foto: Srđan Doroški/SNP/Promo

Predstava „Berlinski zid“ (Kad se mi mrtvi zaigramo živih), po tekstu i u režiji Željka Hubača i produkciji Srpskog narodnog pozorišta, gostuje u četvrtak, 9. februara u 20.30 časova na Sceni „Raša Plaović“ u Narodnom pozorištu u Beogradu.

Ovo je priča o malim ljudima koji su najveće žrtve istorijskih turbulencija, ističe autor. Radnja komada se odvija tokom 1999. i 2000. i prati dešavanja u dve porodice, albanskoj i srpskoj, na prostoru Kosova.

Marija Medenica, predstava Berlinski zid
Marija Medenica Foto: Srđan Doroški/SNP/Promo

– Ili Kosova i Metohije? U zavisnosti od toga kako samo nazovemo taj prostor, mi ulazimo u nekakvu polemiku. I u stanju smo da se do istrebljenja iscrpljujemo u toj polemici, zanemarujući suštinu. A suština ove drame je u tome da pokazuje tragični raspad dve porodice u kojima su sukobi postojali i pre rata, a kojima je rat bio samo katalizator tragičnog raspleta. U njoj sam pokušao da prikažem bitne životne vrednosti ukazujući na neke od procesa njihove destrukcije, te da osvetlim zablude koje nas vode u tragične istorijske stranputice kojima tako ponosno hodimo omamljeni autodestrukcijom – objašnjava Željko Hubač.

Teatrolog Svetislav Jovanov ističe da je ovo priča o tragediji dve porodice, srpske i albanske, identitetu i podelama:

„Iskoračivši na neposredan način u materijal aktuelne istorije autor se dramom „Berlinski zid“ upušta u novi sloj istraživanja ljudske sposobnosti za nasilje i praštanje, ali i na novi način artikuliše motiv porodice“.

Komad „Berlinski zid“ (Kad se mi mrtvi zaigramo živih) premijerno izveden 9. marta prošle godine na Kamernoj sceni SNP-a.

Marija Medenica, predstava Berlinski zid
Marija Medenica Foto: Srđan Doroški/SNP/Promo

U predstavi svaki član glumačke ekipe igra dva lika. Milan Kovačević tumači uloge Skendera, odnosno Velimira. Peđa Marjanović igra Faruka i Raška, Dušan Vukašinović – Petrita i Vasilija, Marija Medenica glumi Ditu i Mariju, a Marko Savić – Envera i Dimitrija. Nina Rukavina tumači lik Ane. Dramaturg je Aleksandar Milosavljević, dok je asistentkinja dramaturga Divna Stojanov. Muziku je komponovala Irena Popović Dragović, scenograf je Željko Piškorić, a kostimografkinja Marina Sremac.

Dramaturg je Aleksandar Milosavljević, kompozitorka Irena Popović Dragović, scenograf Željko Piškorić, kostimografkinja Marina Sremac, asistentkinja dramaturga Divna Stojanov, lektor dr Dejan Sredojević.

Bonus video: Kompozitorka Irena Popović Dragović o svojoj operi „Deca“

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar