Ekipa filma "Trag divljači" Foto: FoNet/Kostadin Kamenov

Narednog meseca počinje snimanje filma "Trag divljači", čiji je scenario rađen na osnovu književnih likova Živojina Žike Pavlovića, jednog od najpoznatijih filmskih autora i predvodnika "crnog talasa", najavljeno je na jučerašnjoj na konferenciji za medije u Gradskoj kući u Nišu, kojoj je prisustvovao i tumač lika potpukovnika UDBE glumac Predrag Miki Manojlović.

Tema filma je sudbina mladog i perspektivnog novinara, koji se bavi istraživačkim novinarstvom i koji, izveštavajući o svirepom ubistvu u Jugoslaviji krajem ’70-ih godina, otkriva i porodične tajne u vreme komunističkih zločina kada je sve bilo pod kontrolom države.

Istražujući svirepo ubistvo koje je potreslo jugoslovensku javnost, putevi mladog novinara Jugoslava se ukrštaju sa putevima potpukovnika UDBE Blagoja. Radnja filma odvija se u izmišljenom gradu Vranovcu, u istočnoj Srbiji 1979. godine.

„Film je baziran na nekoliko komada moga oca Žike Pavlovića. To je triler o dešavanjima u vreme nekoliko meseci pre Titove smrti. Scenario sam počeo da pišem pre nekoliko godina kako bih zabeležio neke događaje iz vremena u kojem sam i ja živeo“, rekao je režiser Nenad Pavlović.

Nenad Pavlović Foto: FoNet/Kostadin Kamenov

On je dodao da je snimanjem ovog filma, koji je omaž „crnom talasu“, hteo da sačuva ime svoga oca od zaborava.

Nenad Pavlović je istovremeno i pisac scenarija, u saradnji sa Đorđem Milosavljevićem i Dimitrijem Vojinovim.

Predrag Miki Manojlović, koji glumi potpukovnika UDBE, naglasio je da scenario govori o konstanti dešavanja od 1945. godine do danas.

„U našim porodicama postoje događaji koji vuku korene od ’45. godine, pa do danas. Blagoje je prvoborac koji je bio u OZNI, a čiji je sin učestvovao u protestima ’68. godine, pokušavajući da promeni svet“. Tito je rekao ‘deco, vi ste u pravu’, ali su nekoliko dana posle toga počela hapšenja. To je otvorilo ozbiljnu porodičnu dramu u porodici potpukovnika UDBE“, rekao je Manojlović.

Miki Manojlović Foto: FoNet/Kostadin Kamenov

On je objasnio da je novinar izveštavao o ubistvu mladog čoveka koji je bio njegov sin i precizirao da je „to generacija koja je otišla u planine ili je svoje leve ideje zamenila za desne dolare“.

Konstanta je, međutim, da su i tada, kao i sada, pripadnici DB bili tvrdi čak i prema svojoj deci, predočio je Manojlović.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar