Miki Manojlović, foto Vesna Lalić

Filmski centar Srbije (FCS) osnovao je Umetnički savet u koji su ušli glumci Mirjana Karanović i Predrag Miki Manojlović, reditelj i likovni kritičar Đorđe Kadijević, direktor fotografije Predrag Popović i direktor FCS Gordan Matić.

– Nas par tu smo žilavi ljudi, maratonci. Pokušaćemo da objasnimo, našim autoritetima, šta bi još moglo da se popravi u stvaranju filmova, radu Filmskog centra, bioskopske mreže. Važnost i probojnost filma kao medija je ogromna, a kultura je strateško pitanje, podjednako važno kao struja, voda, ili nafta – rekao je Miki Manojlović povodom početka rada Umetničkog saveta.

Predrag Miki Manojlović i Predrag Popović danas u Filmskom centru Srbije, Foto: Promo/FCS

Mirjana Karanović ocenila je da ona i ostali članovi saveta mogu svojim iskustvom, mišljenjem, sugestijama i predlozima da unaprede rad Filmskog centra Srbije.

– Da pomognemo autorima, i uopšte celoj našoj kinematografiji, da stupi na sledeći nivo, za koji mislim da imamo potencijala. Kao zaljubljenici u film, i kao osobe, želimo da naša nacionalna kinematografija bude što uspešnija, i da dostigne nivo nekih kvalitetnih malih kinematografija u Evropi i svetu. Mislim da naš savet može da ima korisnu ulogu – izjavila je velika glumica.

Gordan Matić i Mirjana Karanović, Foto: Promo/FCS

Kako je saopšteno, Umetnički savet će davati mišljenje i predloge za unapređenje kinematografije i audiovizualnih delatnosti, pomagati u izradi programa rada za unapređenje produkcije, distribucije i prikazivanja, i međunarodne saradnje.

– Uloga Umetničkog saveta je jako važna, pre svega strateški. Imamo zaista eminentne članove, čija imena, reference, iskustva i znanja ne znače samo u Srbiji, već i van naših granica. Jako mi je drago što su ovi ljudi pristali da budu deo našeg tima i razvoja Filmskog centra, i da budu deo kreiranja kulturne politike na ovim prostorima, što se tiče kinematografije. Mislim da će njihova reč i mišljenje da ostave dubok trag u bliskoj budućnosti rada Filmskog centra Srbije – izjavio je Gordan Matić.

Mandat članova saveta traje godinu dana, sa mogućnošću ponovnog izbora. Savet čine direktor i četiri člana, koje Upravni odbor FCS imenuje “iz reda afirmisanih stručnjaka iz oblasti kinematografske i audiovizuelne delatnosti, uzimajući u obzir predloge ustanova, stručnih udruženja i asocijacija u oblasti kinematografije i audiovizuelne delatnosti, koji su dati na poziv direktora”.

Komentari

Svi komentari (0)