Dejan Tiago Stanković i Đorđe Miketić Foto: Printscreen Facebook/Djordje Miketic

Među brojnim porukama prijatelja i poznanika koji su se na društvenim mrežama oprostili od pisca Dejana Tiaga Stankovića, jedan od dirljivijih postova na Fejsbuku napisao je Đorđe Miketić, poslanik u Skupštini Srbije.

„Kako bi nam se svima sad rugao za patetiku, i zajebavao što te oplakujemo po čaršijski, a opet bilo bi ti drago što kopamo tvoje slike i kačimo te na mreže ko kineske lampione po Knezu. Čak i one gde si isp’o glavat, aka „vid’ mu glave“…

A voleo bi, zasigurno, i da ti kažem da će se pamtiti tvoj talenat za ljude i sudbine, tvoja nesvakidašnje bogata i umešna rečenica, ma andrićevska! Al’ tu bi odmahnuo glavom, jer ne bi znao da l’ te ložim, jer o pokojniku sve superaltiv kuracpalac, ali bi za trenutak i pomislio, pa realno, dobro ste se setili na koga vas podsećam…

Ok, verovatno bi to i izgovorio. E, al onda bi pojurio da brže bolje ispričaš neku sumanutu vinjetu iz svakodnevice, il’ nekakvu novu priču kojom si taj dan bio omađijan, i odmah nadovezao i sledeću, čime bi zatrpavao svaku mogućost neprijatnosti i mistifikacije.

Terao bi me onda da ti prodam neku milanovačku foru koje si obožavao, pošto nam Nadežda već nije pri ruci, te bi mi, ko i svaki put, spočito kako je ona mnogo bolja i duhovitija od mene, te bi se ja na kraju izborio da dođem do reči i prepevao ti neki GM klasik, čisto da te vidim kako se cerekaš i kreveljiš čitavim telom.

A evo sad mislim nešto, Dejane, ono, kad je otišo Miha, za njim je morao i Dejan Stanković. Onda bi ti prasnuo, pa bi tukao debelim prstima po butinama i hitro ali i preglasno zapevao: padaju zvijezde!

Tako nekako.
Ipak, na kraju, iza svog tog nejebavajućeg humora i radosti budalaštinama, ostaće jedno, da nam svima visi u zraku – da odakle si bila, više nisi.

I to je, brate, tužno da se rokneš“, napisao je Đorđe Miketić na Fejsbuku.

Književnik i prevodilac Dejan Tiago Stanković, umro je u svom domu u Lisabonu, gde je i živeo decenijama.

Bonus video: Dragan Ilić,  komemoracija Gorici Nešović

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare