Tito i Jovanka Broz u poseti Kenediju Foto: Muzej Jugoslavije/Promo

Kako je Tito "drugovao" sa Amerikom bio je fokus virtuelne izložbe "Jugoslovensko-američki odnosi kroz foto-objektiv", koja je predstavljena juče u Muzeju Jugoslavije, a celokupan katalog postavke već je dostupan na sajtu ove muzejske institucije.

Sadržajnost odnosa Sjedinjenih Američkih Država i Jugoslavije, koji su kroz istoriju, naročito u periodu hladnog rata, imali globalni značaj u fokusu su ove virtuelne postavke, koja je bila realizovana u periodu od 1. marta do 1. maja na stranicama društvenih mreža Muzeja Jugoslavije i Centra za američke studije.

Naglasak je bio na bogatoj foto-arhivi Muzeja, odnosno Josipa Broza Tita, zahvaljujući kojoj je publici na društvenim mrežama predstavljen tok jugoslovensko-američkih odnosa kroz različite dekade, od četrdesetih do osamdesetih godina dvadesetog veka.

Kroz priče koje se sastoje od foto-materijala, isečaka iz štampe, plakata, anegdota i edukativnih tekstova, publika se kroz pretraživanje oznake #YU_US na društvenim mrežama upoznaje sa nekim od glavnih tačaka odnosa između dveju zemalja.

Finale izložbe čini digitalni katalog, koji je od 21. maja slobodan za preuzimanje sa sajta Muzeja Jugoslavije, i u kome se nalaze prošireni tekstovi i selekcija vizuelnog sadržaja koji čine onlajn postavku „Jugoslovensko-američki odnosi kroz foto-objektiv“.

Sa predstavljanja virtuelne postavke u Muzeju Jugoslavije Foto: Muzej Jugoslavije/Promo/Đorđe Tomić

O čitavom projektu na predstavljanju u Muzeju Jugoslavije govorili su Neda Кnežević, direktorka Muzeja Jugoslavije, Tim Standard, savetnik za odnose sa javnošću, ambasada SAD u Srbiji, Radina Vučetić, profesorka na Odeljenju za savremenu istoriju na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Beogradu i upravnica Centra za američke studije i Radovan Cukić, istoričar, načelnik odeljenja za istraživanje i zaštitu muzejskog fonda u Muzeju Jugoslavije.

Sama izložba najbolje je svedočanstvo koliko su susreti Josipa Broza Tita sa američkim predsednicima i visokim državnicima reflektovali političke odnose dve države, a prijemi filmskih zvezda, astronauta, novinara i uglednih ličnosti slikovito prikazuju bogatu kulturnu saradnju Amerike i Jugoslavije.

Izložbu su zajednički realizovali Muzej Jugoslavije i Centar za američke studije, pod pokroviteljstvom ambasade SAD u Srbiji.

 

 

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare