Foto: Promo, Pictorial Press Ltd / Alamy / Alamy / Profimedia

Klinton Hejlin, autor desetak knjiga o Bobu Dilanu, u uvodu za upravo objavljenu biografiju prozvao je kolegu Hauarda Saunsa, autora referentne knjige o muzičaru i pesniku objavljene pre 20 godina, nazivajući ga "kopačem po prljavom vešu", a njegovo delo "polupismenim". Sauns mu nije ostao dužan, navodeći da je Hejlin ljubomoran na njegov uspeh jer su knjige koje sam piše dosadne i zanimaju samo uzak krug fanova.

Bob Dilan će 24. maja proslaviti 80. rođendan. Najveći živi kantautor napisao je autobiografske „Hronike“, dobio je Nobelovu nagradu za književnost, a njegovu muziku slušaju i njegove stihove citiraju generacije. Kada govori o detaljima iz svog života i sam je često tajanstven, ponekad i kontradiktoran. O njemu su snimljeni odlični dokumentarci i napisane su desetine knjiga, ali Dilan ne prestaje da bude inspiracija biografima da kopaju po manje poznatim detaljima i pišu nove knjige o njemu. Poslednjih dana u žiži javnosti je i svađa dvojice njegovih biografa, Klintona Hejlina, autora nedavno objavljenog prvog toma „Dvostrukog života Boba Dilana 1941-1966“, i Hauarda Saunsa, pisca poznate knjige „Niz autoput: Život Boba Dilana“ (2001).

Bob Dilan Foto: Pictorial Press Ltd / Alamy / Alamy / Profimedia

Dvojica priznatih autora sporečkali su se oko važnog pitanja: čija knjiga o Dilanu je autentičnija i tačnija.

Hejlin je u uvodu u svoju knjigu Saunsa nazvao „profesionalnim kopačem po prljavom vešu“, a njegovu knjigu „polupismenom“. Saunsa su takvi epiteti razbesneli.

„Nije baš lep manir reći za druge pisce da su loši pisci, jer oni onda idu na to da vam uzvrate udarac. U odgovoru na to, rekao bih da je on traljav, samodovoljan pisac. Njegove su knjige obimne i kabaste. A tema su im njegove interpretacije Dilanovih pesama… i to je neverovatno dosadno“, rekao je Sauns „Gardijanu“, odgovarajući na Hejlinov napad.

Sauns misli da je Hejlinov napad posledica njegove ljubomore zbog toga što je „Niz autoput“ bestseler i 20 godina nakon što je knjiga objavljena.

„Rekao bih da ga prilično uznemirava to što sam 2001. skrenuo veliku pažnju javnosti jer sam otkrio da je Dilan bio u tajnom drugom braku sa ženom po imenu Kerolin Denis, što je dospelo na naslovne strane širom sveta i pomoglo je tome da knjiga postane bestseler“, kaže Sauns.

Foto: Promo

Sasvim drugačije od onoga što nudi Hejlinova knjiga, ocenjuje Sauns.

„On samo zna da mi kaže šta ‘Visions of Johanna’ znači njemu u njegovoj glavi. A iskreno, ne zanima me šta on misli da ‘Visions of Johanna’ znači. Ja samo želim da znam kakav je Dilan“, dodao je Sauns.

Sauns, nekadašnji novinar „Mirora“ je, između ostalog, i autor biografija pisca Čarlsa Bukovskog i muzičara Pola Makartnija, podseća „Gardijan“. Njegova knjiga „Niz autoput: Život Boba Dilana“ prodata je do sada u više od 200.000 primeraka. Prateći priču o životu jedne od najuticajnijih figura u savremenoj kulturi, knjigu je zasnovao na stotinama intervjua sa Dilanovim najbližim saradnicima. Povremeno se doštampava, a u aprilu je objavljeno i dopunjeno izdanje u Velikoj Britaniji i Americi, pred jubilarni Dilanov rođendan u maju.

Hejlinova nova knjiga, čiji je pun naziv „Dvostruki život Boba Dilana, prvi tom, 1941 – 1966: Neumoran osećaj gladi“. Jedan kritičar zabeležio je da je „Hejlin je odavno najostvareniji Dilanov biograf“, a drugi je ocenio da je njegova opsesivnost dovela do „nekih fascinantnih otkrića“.

Foto: Promo

Sauns kaže da je nevoljko kupio Hejlinovu knjigu i to nakon što je čuo da sadrži potcenjivačke komentare na njegov račun. Bio je zapanjen kada je video šest odrednica ispod svog imena u indeksu u Hejlinovoj knjizi, a prva upućuje već na treću stranu, gde je napadnut kao „bivši novinar tabloida, poznat i kao profesionalni kopač po prljavom vešu po imenu Hauard Sauns“, čija knjiga o Dilanu je „deprimirajuće zakotrljano, polupismeno bazanje“.

Sauns na to u šali kaže da u Hejlinovom indeksu ima više stranica koje se odnose na njega nego na Brusa Springstina.

„Uvod je pre svega o tome koliko je sjajan sam Hejlin, a onda koliko su odvratni svi koji su pisali o Bobu Dilanu. Jedan od tih ljudi pisao mi je pre neki dan da mi kaže koliko ga je to uznemirilo. Rekao je: ‘Zašto piše o kolegama piscima ovako?’ I slažem se sa njim. A u isto vreme, koristi moju građu u svoje svrhe. On to i navodi u fusnotama, ali naziv moje knjige piše pogrešno, što je ili detinjasto ili aljkavo“, primećuje Sauns.

On dodaje i da je čak i Dilanov stav o tome kritikovan: „Najneverovatniji deo je već na petoj strani. Hejlin izgleda sugeriše da je Dilan pročitao moju knjigu i kiti se time što sam ja napisao o njemu. To je već u zoni ludila“, navodi Sauns.

Sauns je prvu Hejlinovu biografiju ocenio kao „značajnu“, ali primetio da je on napisao „13 knjiga o Dilanu, što je, rekao bih, pomalo opsesivno“.

I vratio se na ljubomoru kao mogući Hejlinov osnovni motiv za to.

„Izgleda da njemu smeta činjenica da sam ja profesionalni novinar i pisac. Radio sam u Flit stritu (deo Londona poznat po novinskim redakcijama, prim. nov) i znam šta je priča. Mislim da je iskreno on samo ljubomoran na uspeh moje knjige tokom svih ovih godina. Njegove knjige su zaista za fanove, onu vrstu fanova koji stoje u prvim redovima na koncertima Boba Dilana i pišu o tome šta su njegove pesme“, zaključuje Sauns.

Hejlin je odbio da za „Gardijan“ komentariše ove Saunsove navode. Zanimljivo je da je i Hejlin, kao i Sauns, britanski pisac. Njegova prva biografija kantautora objavljena je 1991. godine pod naslovom „Dilan: Iza tamnih naočara“, da bi deceniju kasnije izašlo dopunjeno izdanje sa dodatim „Drugi pokušaj“ u naslovu. U međuvremenu je objavio i biografije Vana Morisona, Sendi Deni i Brusa Springstina, knjige o nastanku američkog panka i britanskom panku iz 1976. godine, studije o Orsonu Velsu i Šekspiru, studiju o mentalnim bolestima na britanskoj rok sceni pod nazivom „Svi ti ludaci“, knjigu o tome kako je grupa Velvet Undeground prikazana u štampi…

Ali pogled u njegovu bibliografiju potvrđuje u dobroj meri ono što Sauns navodi: potpisao je više od 10 knjiga o Dilanu, od klasične biografije do onih o Dilanovim religijskim shvatanjima ili onih gde analizira njegov rad „pesmu po pesmu“, uključujući i nezvanična izdanja. Novu biografiju zasnovao je na istraživanjima u nedavno ustanovljenoj arhivi Boba Dilana u Tulsi u Oklahomi.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare