Tena Štivičić, dramski pisac, dramaturg, dramska spisateljica
Tena Štivičić Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Drago mi je da na Marulićevim danima gostuje Atelje 212 s mojom predstavom „64“ koja, kako mi se čini, u Srbiji odlično živi. To je moj četvrti komad i druga praizvedba u ovom beogradskom teatru, što ga na neki način čini mojom matičnom kućom, rekla je za Nova.rs dramska spisateljica Tena Štivičić povodom ovog međunarodnog pozorišnog festivala u Splitu.

Njena drama “64” u režiji Alise Stojanović, premijerno je izvedena pre godinu dana, tačnije 22. aprila 2021, na sceni Ateljea 212 gde su pre toga odigrani njeni komadi “Dvije“, koja je bila prva nova hrvatska drama izvedena u Srbiji nakon raspada Jugoslavije, potom “Svici“ i “Nemreš pobjeć od nedjelje“.

#related-news_1

– Marulićevi dani okupljaju produkcije hrvatskih drama, domaćih i inozemnih, što je jedini takav festival u Hrvatskoj. Vremena su takva kakva su, za kazalište ne znam kad je vrijeme bilo idealno, ali nakon protekle dvije godine još je teže nego smo mogli zamisliti i u tim uvjetima je još bitnije da se ovakvi festivali održavaju jer su festivali ključni kotač u promociji suvremene drame. Pogotovo je bitno i da on zadrži svoj internacionalni tj. regionalni karakter – istakla je Štivičić.

U drami „64“ autorka razotkriva intimu savremenog bračnog para koji se lomi pod teretom očekivanja. Onih sopstvenih, izneverenih, međusobnih i onih koje im nameće društvo. Činjenica da ne uspevaju da imaju dete i da moraju da se upuste u proces vantelesne oplodnje, primorava ih da preispitaju i svoju vezu i sebe same i sva svoja uverenja…

U predstavi igraju Hana Selimović, Miloš Timotijević, Jelena Đokić, Vladislava Vladica Milosavljević, Branislav Zeremski, Ivan Jevtović, Vladislav Mihailović i Denis MurićScenograf je Darko Nedeljković, kostimografkinja Jelisaveta Tatić-Čuturilo, a kompozitor Ivan Brkljačić.

– Pošto je riječ o praizvedbi komada posebno mi je drago da će ju i festivalska publika u Splitu vidjeti. Nažalost, neću prisustvovati tom događaju zbog obaveza u Velikoj Britaniji – kazala je Tena Štivičić, koja danas živi u Glazgovu.

Tena Štivičić, dramski pisac, dramaturg, dramska spisateljica
Tena Štivičić Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Njene drame su objavljenje su u brojnim antologijama i zbirkama. Za prvu dramu “Nemreš pobjeć od nedjelje“ osvojila je Rektorovu i Nagradu Marin Držić. Igrana je u Zagrebačkom kazalištu mladih (ZKM) a potom u teatrima širom Evrope. Po preseljenju u London, započinje internacionalnu karijeru. Za dramu “Fragile“ dobija Evropsku autorsku nagradu i Nagradu za inovativni dramski tekst (Heidelberg Stuckemarket, 2008). Povodom obeležavanja pedesete godišnjice postojanja legendarnog teatra Royal Court 2006. uvrštena je među pedeset mladih dramskih pisaca koji će obeležiti narednih 50 godina pozorišta u Velikoj Britaniji. Međunarodni uspeh postigle su i drama “Svici“ a “Tri zime“, koja je imala praizvedbu u National Theatre u Londonu, ovenčana je prestižnom nagradom “Susan Smith Blackburn” za najbolju dramu 2015. Od 2003. piše kolumnu u časopisu “Zaposlena“ koje je objavila u dve knjige “Odbrojavanje“ i „Vrag ne spava“.

Tena Štivičić će beogradskoj publici predstaviti hrvatsko izdanje svoje drame „64“ u junu na Krokodil festivalu.

Bonus video: Tanja Bošković o Ateljeu 212

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar