Ivan Tasovac Foto: BETAPHOTO/NENAD PETROVIC/MO

"Nisam ja skroman čovek, ali nisam ni Benito Musolini, koji će reći kako 'posle mog dolaska na vlast vozovi u Italiji dolaze na vreme', govorio je Ivan Tasovac, direktor Beogradske filharmonije i bivši ministar kulture koji je iznenada večeras preminuo u Beogradu.

„Svako ko misli da višedecenijsko urušavanje institucija kulture, umetnosti i medija može promeniti jedan čovek za šest meseci ili ima ozbiljan manjak inteligencije ili višak zlonamernosti. Prema prvima imam osećaj empatije, a ovi drugi me zabavljaju. I jednima i drugima je relativno lako manipulisati, što i čine dežurne narikače, koje svoje stranačke ostrašćenosti i klanovske interese nevešto kriju brigom za kulturu. I, da se razumemo, zarad političke korektnosti narikače nisu rodno, već mentalno određenje. Kako je moj akcenat na institucionalnom pristupu, on, nažalost, isključuje marketinške bravure. Takođe u prvo vreme je podrazumevao i manjak vremena da idem po medijima, žaleći se na probleme koji su prisutni u oblastima za koje sam odgovoran, hvalim se malim pojedinačnim uspesima, a po mogućnosti usput i išamaram par budala koje lažu. E, sad, ako neki to smatraju hendikepom, mene ne uznemirava“, rekao je Tasovac u intervjuu za Nedeljnik nakon što je izabran za ministra kulture.

Smatrao je i da ta priča o ministru koji treba da dođe, rešava sve sam i “opravi” kulturu nije samo rđava nego je i opasna jer se jedino može završiti onim iz Maratonaca – „Al’ ga opravi, svaka mu čast”.

„Možda je trenutak da se zapitamo na kakvim smo mi to osnovama postavili našu javnost kad je uslov da budeš najgori preduslov da bi bio vidljiv? Moj posao nije da rđave stvari činim nevidljivim, ali jeste da motivišem ljude da počnu da uočavaju i dobre stvari, a njih itekako ima“, govorio je Tasovac, a na pitanje koliko samo tabloizirani kao društvo je rekao:

„Tabloidizacija nije problem, već posledica dugotrajnog istiskivanja kulture u najširem smislu iz javnog prostora, a ne samo iz medija, za račun estrade, trivijalnosti, voajerizma, pa na kraju i kriminala. U bolest smo upali lakomisleno i brzo, a lečenje će biti dugotrajno, mnogo duže od bilo čijeg mandata. Sve drugo je nadrilekarstvo“.

Svojom izjavom da smo kao nacija nedostojni svojih predaka uzburkao je javnost, a onda je u intervjuu za Nedeljnik to pojasnio.

„Merljivo je koliko smo nedostojni predaka, ali me još više uznemirava koliko ćemo biti nedostojni potomaka ukoliko nastavimo da ih svojim delanjem pripremamo da budu isti kao mi – zaljubljeni u svoje nevolje, puni prezira prema svojim kvalitetima, čekajući da nam donesu gotova rešenja odnekud van nas“, govorio je Tasovac.

BONUS VIDEO: Kolege odale počast velikom glumcu Milanu Lanetu Gutoviću

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare