Foto:Darija S. Radaković

Izložba "Sviđa mi se da ti ne bude prijatno" autorke Darije S. Radaković biće otvorena 2. oktobra u Novoj galeriji vizuelnih umetnosti u Beogradu.

Na postavci, koja će trajati do 27. oktobra u NGVU, publika će biti u prilici da vidi instalacije, objekte i tekstualne radove iz Darijine umetničke arhive.

Čitav opus umetnice posvećen je radikalnom neslaganju sa „autoritetima, mentalitetom i tradicijom pogrešnih izbora“, a prevashodno „fokusiranju na posledice naših kolektivnih nepočinstava“.

Izbegavajući svaku uvijenu formu koja je uobičajeni `garant` da je neki iskaz umetnički a nikako i politički, Darija u svojim radovima uvek postavlja direktna pitanja i donosi nedvosmislene stavove. Neki njeni radovi tako prelaze granicu nacional-politički prihvatljivog govora, a zapravo i prekoračuju nešto što je uopšte kolektivno zamislivo“, zapisao je u katalogu kustos izložbe „Sviđa mi se da ti ne bude prijatno“ Branislav Dimitrijević.

Foto:Darija S. Radaković

Podsetio je i da Darija Radaković živi u Kanadi, ali da autorku niko na umetničkoj sceni „lično“ ne poznaje:

Ovo je i prva izložba na kojoj kao kustos sarađujem, a da nikada umetnicu video nisam, niti razgovarao s njom. Jedina forma komunikacije koju umetnica prihvata je prepiska. U jednoj takvoj prepisci umetnica je na moje pitanje zašto prikriva identitet, odgovorila: „Što se mene i javnosti tiče, moje ‘izostajanje’ je deo konceptualnog projekta koji sam davno započela, a odnosi se na očuvanje anonimnosti u globalnom trendu preterane izloženosti. Želim da moje ime u javnosti izaziva asocijacije na moj rad, a ne na moju pojavu, ako nekakvih asocijacija uopšte bude… Ovo nosi sa sobom izvesne poteškoće, ali i privilegije kojih ne želim da se odreknem“…

Foto:Darija S. Radaković

Darija Radaković rođena je i odrasla u Bosni i Hercegovini, a usred rata na ovim prostorima seli se u Beograd gde je diplomirala slikarstvo. Učestvovala je na brojnim izložbama, festivalima, umetničkim rezidencijama i radionicama u zemlji i inostranstvu.

Bonus video: Izložba Mrđana Bajića u MSUB

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar