Foto: Jugoslovenska kinoteka

Svi brojevi časopisa Kinoteka, filmskog mesečnika u izdanju Jugoslovenske kinoteke, od sada će biti dostupni za besplatno preuzimanje.

Svih 39 kompleta ove bogate zbirke tekstova, fotografija i ilustracija posvećenih istoriji i savremenom trenutku sedme umetnosti – od prvog broja iz januara 2017. do martovskog izdanja 2020 – biće dostupno na ovoj onlajn na adresi.

Kako je prilikom pokretanja časopisa istakao direktor Jugoslovenske kinoteke, Jugoslav Pantelić, Kinoteka je tu da informiše, plasira značajne, često i manje poznate informacije o filmu, kao i da zainteresuje za „našu stvar“ one koji tek ulaze u svet pokretnih slika.

Foto: Jugoslovenska kinoteka

Redovne rubrike – Velikani svetskog filma, Nema sreda, Dokumentarni četvrtak, Moj izbor, Sećanje na…, Kritika iz prošlosti i druge – prate raznovrsne programe Jugoslovenske kinoteke. Pored tekstova stalnih saradnika, iz broja u broj predstavljaju se i filmska razmišljanja domaćih i inostranih teoretičara i kritičara, a tu su i ekskluzivni intervjui s nekim od najpoznatijih savremenih stvaralaca.

Mada je cilj redakcije da časopis bude aktuelan, najveći deo sadržaja ne podleže zastarevanju. Tako je i danas, isto kao i u vreme izlaska prvog broja, zanimljivo otkriti detalje o karijeri Svetislava Ivana Petrovića, zaboravljene evropske filmske zvezde srpskog porekla ili se podsetiti biografije i filmografije velikana Roberta Altmana, pratiti feljton o međusobnim uticajima panka i filmske umetnosti, poručuju iz Jugoslovenske kinoteke.
U digitalnoj arhivi je, uz fotografije naslovnica, dat i kratak popis najvažnijih ličnosti ili tema u tom broju, što će olakšati izbor zainteresovanima za preuzimanje časopisa.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram