Bob Dilan Foto: AGENCE / Bestimage / Profimedia

U gradu Tulsa u američkoj Oklahomi, izgrađen je Centar Boba Dilana, u kojem će poštovaoci lika i dela ove vanvremenske kantautorske i pesničke legende, imati uvid u njegovu ogromnu arhivu. Ovaj centar zvanično se otvara u utorak, 10. maja, i u njemu će biti dostupne rokenrol relikvije o kojima su generacije najstrasnijih Dilanologa samo mogle da sanjaju.

U novootvorenom centru biće izloženi eksponati poput Dilanove kožne jakne sa Njuport folk festivala 1965. godine i fotografije 16-godišnjeg Bobija Cimermana kako pozira sa gitarom u jevrejskom letnjem kampu u Viskonsinu, a na digitalnom displeju biće moguće pogledati 10 od 17 poznatih nacrta Dilanove zagonetne pesme „Jokerman“ iz 1983. Na ekranu su istaknute otkucane i rukom pisane izmene koje je Dilan napravio u rukopisima, pokazujući, na primer, kako je stih „Ti si sin anđela/Ti si čovek od oblaka“ u najranijoj verziji pesme, malo po malo, prepravljan, da bi finalna verzija sadržala stih „Ti si čovek sa planina, možeš hodati po oblacima.“

Otvaranju Centra prethodio je niz događaja u kojima su učestvovali Elvis Kostelo, Peti Smit i Mejvis Stejpls.

Pored eksponata fokusiranih na Dilanov rad, objekat koji se prostire na dva sprata i oko 2.500 metara kvadratnih, posedovaće i rotirajuću galeriju u kojoj će biti izloženi radovi drugih umetnika. Prvi u nizu biće Džeri Šacberg, režiser i fotograf, autor naslovne fotografije čuvenog Dilanovog albuma „Blonde on Blonde“(1966).

Bob Dilan Foto: akg-images / AKG / Profimedia

Dilanov centar neće biti jedini u sto godina staroj industrijskoj zgradi u centru Tulse. Na istoj lokaciji, samo na drugoj strani građevine otvoren je Centar Vudija Gatrija, posvećen Dilanovom ranom heroju.

Kompletna Dilanova arhiva, koju su 2016. godine prikupili Fondacija porodice Džordža Kajzera i Univerzitet u Tulsi, vrednosti oko 20 miliona dolara i sa oko 100.000 eksponata, dostupna je samo akreditovanim istraživačima. Kolekcija sadrži ogromnu papirologiju, kao i filmove, snimke, fotografije, knjige, muzičke instrumente, kao i „poslastice“ poput kutija šibica na kojima je Dilan naškrabao nekoliko reči. Među mnogim istaknutim eksponatima nalaze se i novootkrivena filmska muzika iz 1961. godine i četiri kucana nacrta Dilanove knjige „Tarantula“ (Geopoetika, 2017), koju je napisao sredinom 60-ih.

Izložba slika Boba Dilana Foto: EPA-EFE/CRISTOBAL HERRERA-ULASHKEVICH

„Ovaj Centar je postao legitimno polje studija. Bilo gde u Sjedinjenim Državama, ako ste profesor engleskog ili istorije, možete predložiti da održite čas o Dilanu i akademija će to rado odobriti“, rekao je Daglas Brinkli, profesor istorije na Univerzitetu Rajs koji je, sa svojom suprugom En, donator i savetnik Dilanovog centra.

Dilan, koji je i sa 80 godina potpuno aktivan i kao muzičar i kao pisac (pred njim je koncertna turneja i nova knjiga koja izlazi na jesen), nije bio uključen u osnivanje centra koji nosi njegovo ime, osim što je doprineo izgledu jedne od gvozdenih kapija na ulazu.

U Centru će biti postavljeni i interaktivni eksponati, poput sveske sa pesmama koje se nalaze na albumu „Blood on the Tracks“, kao i dva bloka sa beleškama za taj album, za koje nisu znali da postoje čak ni najtvrdokorniji Dilanovi fanovi. Digitalni displej projektovaće animirane slike iz tih zapisa u obliku otvorene knjige. Stranice se okreću, prikazujući nacrte pesama kao što je „Tangled Up in Blue“, sa istaknutim ključnim pasusima i dodatim objašnjavajućim kontekstom. Ovu multimedijalnu prezentaciju dizajnirala je firma 59 Productions, koja je javnosti poznata po izložbi „David Bowie Is”.

Bob Dilan Bob Dylan
Bob Dilan Foto:Image courtesy Bob Dylan / Capital pictures / Profimedia

U Dilanovom centru nalaziće se i digitalni džuboks sa 162 pesme koje je odabrao Elvis Kostelo, kao i „studio“ u kojem će posetioci moći da se poigravaju sa Dilanovim originalnim snimcima — instumentalnim deonicama ili izolovanim vokalima — nekoliko njegovih najvećih hitova, uključujući pesmu „Knockin’ on Heaven‘s Door.“

Neki predmeti, kao što je torba sa pismima obožavaoca iz 1966. godine, bude najdublje emocija kod posetilaca. Ipak, Dilan nikada nije pročitao ovu prepisku. Prema Marku Dejvidsonu, kustosu Dilanove arhive, torba je očigledno godinama stajala netaknuta, a kada je došla u posed centra, nijedno pismo nije bilo otvoreno.

Arhivska građa Centra se svakodnevno povećava. Među izložbenim eksponatima, nalaze se i daire Brusa Langhorna, koje su bile direktna inspiracija sa jednu od najčuvenijih Dilanovih pesama „Mr. Tambourine Man“. Kolekcija je nedavno proširena i predmetima koje su ustupili Mič Blank i Bil Pejdžel, sadašnji vlasnici kuća u Minesoti u kojima je Dilan odrastao, kao i knjigama i pločama u vlasništvu filmadžije Harija Smita, poznatog kao autora čuvene trostruke muzičke kompilacije “Anthology of American Folk Music” (1952).

Bonus video: Red ispred galerije „Sanjaj“ u kojoj je izložba Miće Popovića

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar