Foto: Promo/Profimedia

Jubilarno, pedeseto izdanje Festa održava se od 25. februara do 6. marta u Beogradu, u teškim zdravstvenim uslovima, uz zvanično umanjenje brojke zaraženih i preminulih (što znaju svi, sem članova Kriznog štaba, koji su podlegli pritiscima vladajuće stranke).

Milan Vlajcic
Milan Vlajčić Foto:Nebojša Babić

Tvorci programa Festa su ponudili više od 80 naslova, što čini devet filmova po danu.

To je i za normalne uslove nemoguća misija, i zato sada nudim izbor od devet filmova (dnevno jedan naslov), koje sam osim jednog, gledao.

A o nekim od filmova sam već pisao na stranicama Kulture portala Nova.rs.

„Strahinja Banović“

Režija: Stefan Arsenijević; Igraju: Ibrahim Koma, Nensi Mensah-Ofei, Nebojša Dugalić…

(jedino ovaj film nisam video, ali nije slučajno ovom uglednom autoru povereno da otvori zvanični program)

Strahinja i njegova supruga Ababuo su napustili Ganu na početku migrantske krize. Uspeli su da stignu do Nemačke, ali su ih odande vratili nazad u Beograd.

Strahinja daje sve od sebe da započne novi život. Abuabo, strastvena ženu koja želi da postane glumica u Londonu, njihov život ne ispunjava. Kada upoznaje Alija, odlazi s njim iz Srbije…

„Belfast“

Režija Kenet Brana; Igraju: Džud Hil, Džudi Denč, Džejmi Dornan…

Drama o odrastanju devetogodišnjaka tokom nemira u Severnoj Irskoj kasnih šezdesetih godina 20. veka. Mladi Badi se kreće kroz pejzaž borbe radničke klase, nasilja i kulturoloških promena. Sanja o glamuroznoj budućnosti koja će ga odvesti daleko od nevolja, a u međuvremenu utehu nalazi u svojoj harizmičnoj porodici: tati, mami, babi i dedi.

„Paralelne majke“

Režija Pedro Almodovar; Igraju: Penelopa Kruz, Milena Smit, Rozi de Palma…

Dve trudnice se sreću u porodilištu. Obe su neudate i zatrudnele slučajno. Sredovečna Janis ne žali zbog toga i raduje se, a adolescentkinja Ana je uplašena i kaje se. Nekoliko reči koje razmenjuju dok šetaju kroz hodnike porodilišta stvara blisku vezu među njima koja se igrom slučaja razvija, menjajuči im živote na neočekivani način.

„Mračna kći“

Režija: Megi Džilenhol; Igraju: Olivija Kolman, Džesi Bakli, Dakota Džonson…

Baziran na romanu italijanske književnice Elene Ferante, film prati sredovečnu ženu čiji se letnji odmor uz more, nakon što postane opsednuta mladom majkom i detetom koje promatra, pretvara u mračno suočavanje s demonima iz prošlosti, odnosno u preispitivanje sebe kao majke.

„Idemo, idemo“

Režija: Majk Mils; Igraju: Hoakin Finiks, Gebi Hofman, Vudi Norman…

Kada sestra zamoli svog brata Džonija da pazi na njenog sina, ovaj radijski novinar kreće na putovanje kroz zemlju sa svojim energičnim sestrićem kako bi mu pokazao život daleko od Los Anđelesa.

„Dan zastave“

Režija: Šon Pen; Igraju: Šon Pen, Dilan Pen, Mičel Mekormak…

Otac živi dvostrukim životom kao falsifikator, pljačkaš banke i prevarant samo da bi osigurao bolji život svoje ćerke i da bi je obezbedio. Zasnovan na memoarima Dženifer Vogel, film prati odnos između Dženifer i njenog oca Džona Vogela, najozloglašenijeg falsifikatora u istoriji Amerike.

„Kockar“

Režija: Pol Šreder; Igraju: Oskar Ajzak, Tifani Hediš, Vilijam Defo…

Vilijam je bivši vojni istražitelj koji živi ispod radara kao kockar sa niskim ulozima. Njegov život je uzdrman kada naiđe na Cirka, mladića koji želi da se osveti njihovom zajedničkom neprijatelju. Uz podršku misterioznog finansijera, Vilijam uvodi Cirka u krug kazina, ali otkriva da ga duhovi prošlosti neće tako lako osloboditi.

„Anet“

Režija: Pol Karaks; Igraju: Adam Drajver, Marion Kotijar…

Henri je stend-ap komičar žestokog smisla za humor, a En operska pevačica međunarodnog ugleda. Uvek u centru pažnje, oni su savršen, zdrav, srećan i glamurozan par. Međutim, rođenje njihove ćerke Anet, misteriozne devojčice izuzetne sudbine, promeniće im živote jer ona poseduje iznenađujući dar.

„Jahači pravde“

Režija: Anders Tomas Jensens; Igraju: Mads Mikelsen, Nikolaj Lie Kas, Nikolas Bro

Kada mu supruga pogine u saobraćajnoj nesreći, Markus mora da krene kući, kod svoje ćerke tinejdžerke Matilde. Tragedija Markusove supruge deluje kao nesreća sve dok se ne pojave štreber matematičar, koji je takođe bio u vozu i njegova dvojica kolega.

Bonus video:

Filmske lokacije

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar