Foto: EPA-EFE/JENS SCHLUETER

Ovogodišnja Prickerova nagrada, najveće priznanje u svetu arhitekture, dodeljena je Britancu Dejvidu Čiperfildu (69), poznatom po minimalizmu i eleganciji dizajna.

„Suptilan, ali moćan. On je plodan arhitekta koji je radikalan u svojoj suzdržanosti“, a čiji se „bezvremeni i moderan stil suočava sa klimatskim vanrednim situacijama, transformiše društvene odnose i revitalizuje gradove“, naveli su u obrazloženju organizatori dodele nagrade.

Čiperfild je rekao da je „preplavljen“ emocijama zbog dobijanja „izuzetne počasti“.

– Nagradu Pricker shvatam kao ohrabrenje da nastavim da usmeravam svoju pažnju ne samo na suštinu arhitekture i njeno značenje, već i na doprinos koji možemo da damo kao arhitekte u suočavanju sa egzistencijalnim izazovima klimatskih promena i društvene nejednakosti – rekao je arhitekta i dodao da oni mogu da imaju veću i angažovaniju ulogu u stvaranju sveta „ne samo da bude lepši već i pravedniji i održiviji“.

Foto: EPA-EFE/Soeren Stache / POOL

Čiperfild je posebno poznat po renoviranju muzeja u Berlinu i Palate stare prokurative kod Trga Svetog Marka u Veneciji.

Nagradu, koja se dodeljuje od 1979. godine, utemeljio je Džej Pricker (1922-1999).

Laureati dobijaju novčanu nagradu od 100.000 dolara i sertifikat a od 1987. godine i bronzanu medalju. Na zadnjoj strani medalje su ispisane reči na latinskom „firmitas, utilitas, venustas“ (čvrstina, korisnost, zadovoljstvo) inspirisane rimskim arhitektom Vitruvijem.

Bonus video: Boris Podreka

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar