Diebedo Francis Kere Foto: EPA/FACUNDO ARRIZABALAGA

Arhitekta Diebedo Fransis Kere prvi je Afrikanac i crnac koji je postao laureat najznačajnijeg priznanja u svetu arhitekture - Prickerove nagrade.

Arhitekta, poreklom iz Burkine Faso, koji živi i radi u Berlinu, ovenčan je Prickerom za 2021. godinu.

Kere, rođen 1965. godine u Gandu, postao je poznat po građevinama u Africi koje se prirodno uklapaju u okruženje i grade uz učešće lokalne zajednice i minimalne resurse.

Kompletno delo Fransisa Kerea je moćno, konstatovao je žiri Prickerove nagrade koja je dodeljena po 43. put. U obrazloženju odluke žiri, kojim je presedavao čileanski arhitekta Alehandro Aravena, naveo je da su „Kereove zgrade za zajednicu i od nje, direktno joj pripadaju načinom stvaranja, materijalima, i jedinstvenim karakterom”. Takođe, i da je „njihovo prisustvo nepretenciozno, a uticaj oblikovan milošću“.

„Ovo je neverovatno! Srećan sam i preplavljen emocijama, ali je nagrada i velika odgovornost. Život mi neće biti lakši“, izjavio je Kere za britanski dnevnik „Gardijan„.

S obzirom da je postao prvi crnac, laureat Prickera istakao je kako ne želi u ovom trenutku da priča o rasizmu, dodajući:

– Ali, za sve ovo potrebna je velika snaga i sreća. Nadam se da će sada mladi u Africi uvideti da je ovakav put moguć i za njih!

Prickerova nagrada, podseća AP, ustanovljena je 1979. godine, a laureat, osim broznane medalje, dobija i novčano priznanje u iznosu od 100.000 dolara.

Bonus video: Kuća u brdu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar