Foto:Promo/KomunikArt

Publika 27. Međunarodnog festivala pozorišta za decu, planiranog od 20. do 26. septembra, moći će u takmičarskom programu da vidi 16 predstava za decu iz 14 zemalja, saopšili su organizatori iz Otvorenog univerziteta Subotica.

Na festival u Subotici pozvani su izvođači predstava pozorišta iz Izraela, Slovačke, Kine, Nemačke, Rusije, Mađarske, Austrije, Bugarske, Slovenije, Hrvatske, Irana, Turske, Indije i Srbije.

„Kreatori pozorišne scene za decu nastoje da idu u korak sa novim tehnologijama, da klasične teme iz školske lektire obrađuju na savremen način, da budu aktuelni i zanimljivi, kako bi održali korak s vremenom, izdržali konkurenciju medija, ali i sačuvali svoj autentičan pozorišni izraz. Takve su predstave koje nam stižu na ovogodišnji festival. Među predstavama koje su selektovane ima i klasičnih lutkarskih predstava, ali je akcenat stavljen na istraživanja novih, modernih formi lutkarske režije, glume, animacije, pokreta – jednom rečju na istinskoj lutkarskoj estetici, odnosno na modernoj estetici pozorišta za decu i mlade“, objasnio je selektor Zoran Đerić.

U glavnom takmičarskom programu naći će se dve produkcije iz Srbije – „Teatru s ljubavlju“ Dečjeg pozorišta Subotica, koju su režirali Bonjo Lungov i Konstantin Karakostov, i „Ko se boji Isidore Dankan“  u produkciji „Viva Dance Academy“, a režiju potpisuje Gea Gojak.

Predstava iz Bugarske „Samurajeva kćerka“, Foto:Promo/KomunikArt

Iz Kine dolaze ostvarenja „Mi smo Terakota vojska“ u izvođenju „Xi’an Children’s Art Theatre“, i „Umeće ratovanja“ (Children’s Art Theatre of China Welfare Institute).

Azijski kontinent će biti zastupljen sa još četiri predstave: „Čudovište iz smeća“ stiže iz Turske (Cengiz Özek Shadow Theatre), „Beli slez“ iz Irana (pozorište Deemak), „Plesovi Indije“ iz indijskog pozorišta „Rahales Little Theatre“, a iz Izraela je predstava „Guli“ u produkciji pozorišta „The Galilee Multicultural Theatre“.

Predstavu „Aero“ osmislio je teatar „Odivo“ iz Slovačke, a „Alisine avanture u zemlji čuda“ će predstaviti nemački „Zenobia Theater“.

„Beba pingvin koji je hteo da leti“ dolazi iz ruskog „Bryansk regional puppet“ teatra, Austrija će biti predstavljena ostvarenjem „Kraljica boja“ (Theater Feuerblau), mađarski „Kövér Béla Puppet Theatre“ izvešće „Sirenu sa naočarima“, dok iz Bugarske dolazi „Samurajeva kćerka“ u izvođenju kompanije „Senju Puppet“.

Lutkarsko pozorište „Nebo“ iz Slovenije izvešće predstavu „To je Ernest“, dok će Gradsko kazalište „Zorin dom“ iz Karlovca u Hrvatskoj izvesti predstavu „Još si zelen“.

Organizatori festivala nadaju se da će se uskoro steći uslovi da se festival održi u punom obimu i uz učešće svih odabranih trupa koje su izrazile želju da nastupe u Subotici. Svi festivalski programi biće održani u skladu sa merama borbe protiv pandemije virusa korona i uz vođenje računa o bezbednosti posetilaca i učesnika festivala, navode organizatori.

Pored takmičarskog programa, planirane su i izložbe, promocije knjiga, naučni forum, plesni program dečijih grupa, kao i radionice namenjene deci i odraslima.

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar