Grupa studenata Fakulteta muzičkih umetnosti će i sutra nastaviti protest na fakultetu zbog visoke cene školarine, jer njihovi zahtevi na nastavno-umetničkom veću nisu danas razmatrani, saznaje Nova.rs.

Oko 60 studenata Fakulteta muzičkih umetnosti okupili su se danas u fakultetskom holu, kako bi izrazili protest zbog enormnog uvećanja cene upisnina. Cena godine koja je bila 1.000 dinara, sada je za školsku 2022/2023. čak devet puta veća i iznosi 9.000 dinara. Takođe, prijava ispita koja je do sada bila besplatna od sada će se plaćati. Problem predstavlja i nemogućnost da studenti sviraju i vežbaju na klavirima fakulteta.

U toku današnjeg protesta zasedalo je Nastavno- umetničko veće fakulteta na kojem je trebalo da budu razmatrani zahtevi studenata, međutim, to se ipak nije desilo, ali postoji obećanje da će uprava fakulteta razgovarati sa studentima. Zbog toga, kako saznajemo, studenti će nastaviti svoj protest i sutra.

Protest studenata Fakulteta Muzičke umetnosti Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

Ekipa Nova.rs bila je danas na FMU i pokušala je da se popne na drugi sprat gde se nalazi dekanat i gde studenti protestuju, ali nije nam bilo dozvoljeno da uđemo u zgradu falulteta.

Međutim, uspeli smo da dođemo do Nine Fuštar, studenta prorektora Univerziteta umetnosti koja učestvuje u protestu.

– Imamo više razloga zašto smo se okupili, prvenstveno je razlog da nam se smanji školarina. Nama je upisnina bila 1.000 dinara, a sada je ta školarina odjednom porasla na 9.000 hiljada, što je ekstremno u vreme kada sve poskupljuje. Osim toga, sada nam je uvedeno plaćanje druge prijave ispita. Samo jednom možemo da prijavimo ispit besplatno, već sledeći put moramo da platimo – kaže Nina Fuštar i dodaje da postoji problem i sa klavirima koji se nalaze u zgradi fakulteta.

Protest studenata Fakulteta Muzičke umetnosti Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

– Klaviri, za koje nam kažu da novac ide, su zaključani, studenti nemaju pristup. To su novi klaviri i stalno se zaključavaju. Mi se već dugo borimo da se ti klaviri otključaju i da možemo da sviramo na njima, to nam je zaista neophodno jer je ovo jedino mesto gde mi možemo da vežbamo. Nismo svi iz Beograda i nemamo svi mogućnost da donesemo klavir od kuće, a maltene svi ga sviramo – zaključuje Nina Fuštar.

Protest studenata Fakulteta Muzičke umetnosti Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

Kako smo saznali od studenata koji su boravili ispred fakulteta, na prvoj letošnjoj sednici Nastavno-umetničkog veća fakulteta u avgustu bilo je dogovoreno da cena upisnine bude 6.000 hiljada, međutim, onda je posle mesec dana naprasno odlučeno da iznos ipak bude 9.000 dinara. Studenti sa kojima smo pričali žale se i na zgradu fakulteta koja je izgrađena davne 1937. godine i vreme je, kako kažu, da fakultet dobije novi objekat.

Bonus video: 24 Minuta_ Upravni Odbor RTS protiv Olivere Kovačević Da, možda, jok

Komentari

Svi komentari (5)