Ivo Pogorelić Foto: Boris Scitar/VLM/PIXSELL

Četiri simfonijska, dva horska, serija kamernih i solistički koncerti vrhunskih svetskih umetnika, među kojima je i ljubimac beogradske publike Ivo Pogorelić, obeležiće 54. izdanje Beogradskih muzičkih svečanosti od 1. do 15. novembra, saopšteno je danas na konferenciji za medije.

Pod sloganom „Zavodljivo… Kao Muzika!“, naš najveći festival muzičke umetnosti najavljen je danas u Kolarčevoj zadužbini u Beogradu koji je obeležio nastup violončeliste Nemanje Stankovića.

– Biće ovo Bemus koji nas atraktivno reprezentuje i u zemlji i u inostranstvu. Imamo prepoznatljiva imena učesnika koja su svoje karijere izgradile na najvažnijim scenama u svetu. A programski smo vodili računa da promovišemo i svoje vrednosti i naše mlade umetnike – rekao je dirigent Bojan Suđić, selektor i umetnički direktor festivala.

Nemanja Stanković Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Prva velika svetska zvezda, najavio je Suđić, jeste bariton – bas Brin Tarfel iz Vesla, koji će prvi put nastupiti u Srbiji a jedno je od najvećiih operskih imena.

– Na tom koncertu sa Festivalskim orkestrom „Virtuozi“ biće i naša mlada Sofija Petrović, sopran, koja je karijeru napravila u Pariskoj operi, i oni će svečano otvoriti 54. Bemus. Drugog dana, publika će moći da čuje jedan od najboljih kamernih horova „Madrigal“ iz Rumunije. Potom predstavljamo našeg violončelistu Nemanju Stankovića a za klavirom će biti Marino Formenti, sa veoma zanimljivim repertoarom.

Bojan Suđić Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Simfonijski orkestar RTS pod dirigentskom palicom Manuela Lopeza Gomeza iz Venecuele ugostiće jednu od vodećih modernih svetskih zvezda violinistkinju Bomsori Kim. Šestog dana nastupa Novosadski kamerni ansambl koji je prošle godine otkazao gostovanje jer je nekoliko članova imalo kovid.

– Ivo Pogorelić nastupa 7. novembra na Kolarcu i verujem da će njegov nastup izazvati veliku pažnju kao i uvek. Vezan sam za njegov prvi dolazak u Beograd nakon devedesetih godina. Na programu je, naravno, Šopen i verujem da će to da cene svi ljubitelji muzike – istakao je Bojan Suđić.

Narednog dana na programu je barokna muzika ansambla „Viva mjuz“ a sutradan, 9. novembra, Hor RTS kojim će dirigovati umetnički direktor Bemusa.

Naš proslavljeni violinista Gordan Petrović održaće solo koncert sa zanimljivim repertoarom 10. novembra.

Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

– Vojvođanski simfonijski orkestar, takođe naša želja od prošle godine, sa solistima Majdon Hundeling, sopran, i tenorom Janom Vacikom nastupiće 12. novembra dok je naredni dan rezervisan za Kvartet „Difrakcije“ koji su zaštitni znak našeg savremenog stvaralaštva. Na programu ćemo imati još jednu našu želju od prošle godine a to je muzika Pjacole – kazao je Suđić i dodao:

– Za finale 15. novembra sa Festivalskim orkestrom „Virtuozi“ nastupiće laureat Šopenovog takmičenja Martin Garsija Garsija.

Koncerti 54. Bemusa biće održani na Kolarcu, u Sali Beogradske filharmonije, u u Sabornoj crkvi Svetog arhangela Mihaila i Župi uznesenja Blažene Djevice Marije, u organizaciji Centra beogradskih festivala – Cebef.

Bonus video: Nemanja Radulović uoči koncerta na Kolarcu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare