Foto: Promo/arhiva MSU

Muzej savremene umetnosti ove godine proslavlja značajan jubilej – sto godina od rođenja Miodraga B. Protića (1922–2014), osnivača Muzeja savremene umetnosti i njegovog dugogodišnjeg prvog upravnika (1965–1980), značajnog likovnog stvaraoca, teoretičara i kritičara likovne umetnosti i autora brojnih monografija i studija o modernoj i savremenoj umetnosti.

Stručni skup koji će biti održan sutra 8. novembra u 10.30 časova biće fokusiran na neke od najznačajnijih aspekata rada Miodraga B. Protića: njegov doprinos na planu umetnosti kao stvaraoca, doprinos u oblasti pisanja – likovne kritike i proze, kao i za Muzej najvažnijih rezultata ostvarenih tokom višegodišnjeg upravljanja institucijom, posebno u pogledu promovisanja i stvaranja muzejskih vrednosti koje su i danas prisutne u radu Muzeja.

Skup predviđa učešće teoretičara umetnosti i profesora univerziteta: dr Jasmine Čubrilo, dr Jerka Denegrija, dr Milana Popadića, dr Ivane Simeonović Ćelić, kao i kolega muzealaca Jadranke Vinterhalter, muzejske savetnice iz Muzeja suvremene umjetnosti u Zagrebu i svojevremeno kustoskinje Muzeja savremene umetnosti u Beogradu, i Čedomira Janičića, muzejskog savetnika Gradskog muzeja u Somboru.

Pozdravna reč imaće Marijana Kolarić, direktorka MSUB, a uvodnu Svetlana Mitić, muzejska savetnica i koordinatorka skupa.

Bonus video: Otvaranje izložbe Mrđana Bajića

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar