Foto:Promo/Promo/KomunikArt

Strip autorka Dragana Radanović biće prva rezidentkinja Kuće autora u Angulemu u Francuskoj, u okviru konkursa "Ukrštene umetničke rezidencije između Srbije i Francuske u oblasti stripa", saopštila je agencija "Komunikart".

Radanović je odabrana od strane stručne komisije u Francuskoj, koja je ocenila da priča i ugao kojim je autorka odabrala da je ispriča interesantan i da ga vredi razvijati u okviru rezidencije u Angulemu.

Dragana Radanović (1989) je za konkurs prijavila projekat “Nova slika detinjstva – eksperimenti”, kojim istražuje konstrukciju detinjstva u stripovima i pronalazi nove načine pripovedanja o tom životnom periodu.

Autorka je nakon završenih studija animacije i vizuelnih efekata na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, radila u Radio-televiziji Vojvodine do 2017. godine, a potom nastavila školovanje u oblasti stripa na doktorskim studijama u Luvenu.

Njeni radovi u oblasti eksperimentalnog stripa objavljeni su u dve publikacije “How to Escape the Loop?” and “Ghosted”, u vidu kolekcije stripova 20 autora iz celog sveta, a originalni radovi su bili izloženi u toku „Angulem festivala“ prošle godine.

Konačnom izboru rezidentkinje prethodila je uža selekcija u Srbiji, koju su realizovali domaći partneri na projektu „Ukrštenih rezidencija“ – Francuski institut u Srbiji, Grad Pančevo i agencija „Komunikart“.

Od 23 prijavljena autora, u uži izbor ušli su i projekti Borisa Stanića i Ive Atoski.

Otvoren je i konkurs za francuskog rezidenta, koji će u Srbiji boraviti od 1. do 31. oktobra 2020. godine, a odabranom kandidatu biće obezbeđen smeštaj i atelje u Pančevu, uz stipendiju od 1.500 evra i pokrivene putne troškove.

Rezident će svoje radove izložiti na „Nova Festivalu“ u Pančevu, koji će se održati tokom oktobra i biće mu omogućeno da se upozna i radi sa akterima lokalne strip scene.

Rok za predaju projekata je 10. jun u ponoć, a komisija će objaviti ime rezidenta 31. jula ove godine.

Tokom posete predsednika Republike Francuske Emanuela Makrona Srbiji potpisan je Sporazum o saradnji u oblasti kulture i stripa između francuskih i srpskih institucija.

Projekat „Ukrštene umetničke rezidencije iz oblasti stripa Srbija – Francuska“ rezultat je tog sporazuma i podrazumeva uspostavljanje prve strip rezidencije između dve zemlje, u 2020. godini.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram